Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Babka kurpiowska

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Babka kurpiowska - składniki:
Babka kurpiowska - sposób przygotowania: Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru i rozpuść w ciepłym mleku. Do miski przesiej połowę mąki, zrób dołek, wlej drożdże, wymieszaj z odrobiną mąki z brzegów i odstaw do wyrośnięcia. Dodaj żółtka utarte z pozostałym cukrem, wsyp resztę mąki, wyrabiaj godzinę. Wlej stopione masło, dodaj posiekane migdały i nadal wyrabiaj, aż ciasto odejdzie od ręki. Odłóż do wyrośnięcia, a gdy podwoi objętość, wsyp rodzynki i zagnieć. Formę posmaruj masłem i posyp mąką, napełnij ciastem i odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Piecz godzinę w temp. 170°C. Babkę możesz posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Babka, która zawsze wychodzi. A do tego ma wyśmienity smak

Informacje o Babka kurpiowska

  • Niezła babka (wielkanocna)!

    Niezła babka (wielkanocna)!

    owocowa powinna być na wierzchu) i udekoruj pozostałą śmietaną. Przepis: Nowa Kuchnia Polska Babka kurpiowska Składniki: 80 dag mąki 15 dag masła 12 żółtek 2 szklanki mleka 1 szklanka cukru 8 dag drożdży 15 dag migdałów 15 dag rodzynków mąka i masło do formy Drożdże