Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sałata z indyka z sosem z awokado

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (2 głosy)

Sałata z indyka z sosem z awokado - składniki:
  • Sos:
  • 1 duże awokado przekrojone na pół
  • bez pestki
  • 1.5 łyżki soku z limonki
  • 1.5 łyżki sosu chili
  • 1 roztarty ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

    Sałatka:
  • 30 dag wędzonej piersi indyka pokrojonej w kostkę
  • 1 posiekana biała cebula
  • 20 dag groszku konserwowego
  • 1 zielona papryka pokrojona w kostkę
  • garść listków świeżej kolendry
  • liście sałaty rzymskiej lub lodowej do podania
Sałata z indyka z sosem z awokado - sposób przygotowania: Przygotuj sos: miąższ awokado zmiksuj w malakserze, dodając sok z limonki, roztarty czosnek, sos chili oraz oliwę. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do miski mięso indyka, cebulę, groszek, paprykę oraz kolendrę. Polej sosem, delikatnie wymieszaj. Porcje sałatki układaj na umytych i osuszonych liściach sałaty. Możesz ozdobić świeżymi listkami kolendry i podawać z bagietką lub z grzankami z białego pieczywa.