Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Zupa winna z kurczaka i szparagów

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (8 głosów)

Zupa winna z kurczaka i szparagów - składniki:
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka wytrawnego białego wina
  • 2 piersi kurczaka pokrojone na centymetrowe kawałki
  • 8 zielonych szparagów pokrojonych na kawałki
  • po małej garści zielonego groszku (może być mrożony) i posiekanej dymki
  • 1 łyżeczka świeżego lub 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3/4 szklanki świeżo startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
Zupa winna z kurczaka i szparagów - sposób przygotowania: Zagotuj bulion z winem, dodaj kurczaka, szparagi i groszek. Zmniejsz ogień i gotuj 3 minuty, aż mięso i warzywa będą prawie miękkie. Wtedy dodaj dymkę i majeranek, a potem 1/4 szklanki parmezanu. Wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem. Po rozlaniu zupy na talerze posyp resztą parmezanu.