Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ceviche z ryby i krewetek

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (7 głosów)

Ceviche z ryby i krewetek - składniki:
  • 250 g mrożonych krewetek bez skorup (gotowane średniej wielkości)
  • 250 g filetów z grenadiera
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 2 dojrzałe
  • ale nie za miękkie awokado
  • 2-3 posiekane
  • marynowane papryczki jalapeno
  • sok z 4 cytryn
  • sok i paseczki skórki z 4 limonek
  • 2 łyżki posiekanych liści kolendry
  • sól
  • 3 łyżki oliwy
Ceviche z ryby i krewetek - sposób przygotowania: Krewetki i rybę rozmrozić, odcisnąć z wody i posolić. Grenadiera pokroić w kawałeczki wielkości krewetek. Całość zalać sokiem z cytryn i limonek. Odstawić przykryte do lodówki na kilka godzin, co jakiś czas zamieszać. Dodać jalapeno, cebulę i kolendrę. Przed podaniem sok odlać.Wykroić z awokado kuleczki wycinarką do kulek. Pomidorki małe zostawić w całości, większe przekroić. Wymieszać z rybą i krewetkami, skropić oliwą.