Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ozorek cielęcy w sosie chrzanowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Ozorek cielęcy w sosie chrzanowym - składniki:
Ozorek cielęcy w sosie chrzanowym - sposób przygotowania: Zagotuj w rondlu składniki marynaty, ostudź, zalej umyte ozorki. Odstaw na 24 godziny. Potem ozorki osącz, ugotuj (około godziny) w wywarze warzywnym. Zdejmij skórkę, gdy są jeszcze gorące, odetnij także tłuszcz. Ozorki pokrój w centymetrowe plastry. Przygotuj sos: odmierz 1/4 litra wywaru, w którym gotowały się ozorki, dodaj chrzan oraz śmietanę, gotuj 10 minut. Gdy sos zgęstnieje, wrzuć pokrojone w kostkę jajka i pozostaw na ogniu jeszcze minutę. Dodaj natkę i sok z cytryny, przypraw do smaku cukrem, solą i pieprzem, polej ozory.