Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Ozorek cielęcy w sosie chrzanowym
Ozorek cielęcy w sosie chrzanowym - składniki:
Ozorek cielęcy w sosie chrzanowym - sposób przygotowania:
Zagotuj w rondlu składniki marynaty, ostudź, zalej umyte ozorki. Odstaw na 24 godziny. Potem ozorki osącz, ugotuj (około godziny) w wywarze warzywnym. Zdejmij skórkę, gdy są jeszcze gorące, odetnij także tłuszcz. Ozorki pokrój w centymetrowe plastry. Przygotuj sos: odmierz 1/4 litra wywaru, w którym gotowały się ozorki, dodaj chrzan oraz śmietanę, gotuj 10 minut. Gdy sos zgęstnieje, wrzuć pokrojone w kostkę jajka i pozostaw na ogniu jeszcze minutę. Dodaj natkę i sok z cytryny, przypraw do smaku cukrem, solą i pieprzem, polej ozory.
- 1 kg ozorków cielęcych
- 1 litr wywaru warzywnego
Marynata: - 2 łyżki soli
- po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- 1 liść laurowy
- 1/2 główki czosnku
- 250 ml wody
- 1 łyżka oleju
Sos chrzanowy: - 10 dag startego chrzanu
- 1/4 litra wywaru z gotowania ozorków
- 100 ml śmietany
- 2 jajka na twardo
- posiekana natka
- sól
- pieprz
- cukier
- sok z 1/2 cytryny
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki