Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sarnina w sosie wiśniowym

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (5 głosów)

Sarnina w sosie wiśniowym - składniki:
Sarnina w sosie wiśniowym - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 220°C. Comber umyj, oczyść z błon. Rozgnieć w moździerzu jałowiec, wymieszaj z 1/2 łyżeczki pokruszonego tymianku, natrzyj mięso. Odłóż na pół godziny, a potem wytrzyj comber papierowym ręcznikiem, usuwając resztki przypraw, i natrzyj go solą. W brytfannie rozgrzej sklarowane masło, obsmaż mięso, obłóż je boczkiem, aby nie wyschło, piecz 35-45 minut. Po 10 minutach pieczenia podlej mięso szklanką bulionu, a potem, w razie potrzeby uzupełniaj bulion, który wyparował. Po 30 minutach pieczenia zdejmij boczek i dopiecz mięso. Upieczony comber pozostaw na 15 minut w wyłączonym piekarniku. Ugotuj syrop z wody i cukru, włóż wiśnie, gotuj minutę, ostudź. Osącz wiśnie, a powstały syrop wymieszaj z mąką ziemniaczaną i zagotuj. Dodaj wiśnie i wódkę, wymieszaj z sosem spod pieczeni. Pomarańczę sparz i osusz, pokrój w cienkie plastry. Mięso pokrój na porcje, ułóż na półmisku, udekoruj pomarańczami i polej sosem wiśniowym.