Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Kaczka z wiśniami
Kaczka z wiśniami - składniki:
Kaczka z wiśniami - sposób przygotowania:
Liście szałwii włóż do rondla, wlej wodę, zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj 6-7 minut. Zdejmij z ognia, wyrzuć listki, a wywar ostudź. Kaczkę umyj i osusz, natrzyj solą i pieprzem, włóż na 1-2 godziny do lodówki. Zrób glazurę: w rondlu wymieszaj wywar z szałwii, miód, ocet oraz sos sojowy. Szybko zagotuj, pozostaw na ogniu przez 7-8 minut, aby zredukować do objętości około 2/3 szklanki. Odlej 1/3 szklanki glazury do miseczki, resztę pozostaw w rondlu. Rozgrzej piekarnik do 210°C. Kaczkę ułóż w brytfannie piersią do dołu. Piecz pół godziny, odlej wytopiony tłuszcz, odwróć kaczkę i piecz jeszcze pół godziny. Ponownie odlej tłuszcz, kaczkę posmaruj miodową glazurą, piecz kolejne 15 minut. Następnie odwróć kaczkę, tak aby ponownie znalazła się piersią do dołu, posmaruj glazurą z drugiej strony, piecz 15 minut. Potem jeszcze dwa razy odwróć kaczkę, za każdym razem smarując glazurą i piekąc 15 minut. W sumie kaczka powinna się piec 2 godziny. Upieczonego ptaka wyjmij z piekarnika i odłóż na 10 minut, zanim pokroisz na porcje. Odtłuść sos, który wypłynął z kaczki, dodaj do niego glazurę z miseczki, wymieszaj z wiśniami (i sokiem, który puściły). Przypraw cynamonem, zagotuj, pozostaw na ogniu 7-8 minut, aż sos zacznie gęstnieć (ew. zagęść sos odrobiną mąki kukurydzianej rozprowadzonej w wodzie). Kaczkę polej sosem wiśniowym i podawaj.
- 10-12 listków szałwii
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1.5 szklanki wydrylowanych wiśni
- szczypta cynamonu
- 1 sprawiona kaczka
Informacje o Kaczka z wiśniami
-
Łyk i kęs - przepisy na przyjęcie
. Kęs: Piersi kaczki z wiśniami (24 porcje) 1/2 bagietki pokrojonej na kromki (5mm), 60 ml oliwy + 2 łyżki, 1 pierś kaczki pokrojona w kostkę, 100 g wiśni z kompotu, 1 szalotka, 50 g rukoli, 3 łyżeczki czerwonego octu winnego, sól, pieprz Rozgrzewamy
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki