Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasteczka migdałowe z wiśniami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (9 głosów)

Ciasteczka migdałowe z wiśniami - składniki:
  • Ciasto:
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mleka
  • kilka kropli esencji migdałowej
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 białka
  • masło i mąka do formy
  • Wiśnie:
  • 20 wiśni z ogonkiem
  • 1 białko
  • drobny cukier
  • Masa śmietankowa:
  • 1/2 szklanki zimnej śmietany tortowej (36-proc.)
  • 1 łyżka czystej wódki owocowej (najlepiej kirszu)
  • 1 łyżeczka cukru
Ciasteczka migdałowe z wiśniami - sposób przygotowania: Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj masłem formę, wyłóż dno pergaminem. Natłuść pergamin, oprósz go mąką. Utrzyj żółtka z 1/2 szklanki cukru, mlekiem i olejkiem, wymieszaj z mąką i solą, połącz z pianą z białek i reszty cukru. Ciastem napełnij formę, wyrównaj wierzch, piecz na środkowym poziomie piekarnika 14-16 minut. Wyjmij i ostudź w formie. Przygotuj wiśnie: lekko ubij białko, kolejno zanurzaj w nim wiśnie, trzymając je za ogonek. Wkładaj owoce do cukru, dokładnie obtaczaj i strząsaj nadmiar cukru. Potrzymaj chwilę, aby białko wyschło. Przygotuj masę: ubij śmietanę z wódką i cukrem. Z ostudzonego ciasta wytnij 20 kółek okrągłą foremką do ciastek. Na każdym umieść porcję kremu, a na wierzchu cukrową wiśnię. Babka z rumem