Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Sandacz z wody

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (0 głosów)

Sandacz z wody - składniki:
Sandacz z wody - sposób przygotowania: Przygotować bulion z jarzyn z kostki lub prawdziwy, bez kapusty, ze sporą cebulą. Dodać kilka ziaren czarnego pieprzu i listek laurowy. Zostawić do wystudzenia. Nie podaję ilości wywaru, bo zależy ona przede wszystkim od formy garnka, w którym będziemy gotować rybę. Chodzi o to, by wywar przykrył ją całkowicie. Najlepsze są oczywiście podłużne 'wanienki' do gotowania ryb. Sandacza oskrobać, oczyścić, włożyć do garnka i zalać zimnym wywarem. Powoli doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu, pod przykryciem, gotować 15-20 min. Pozostawić sandacza w wywarze, by nie ostygł. W rondelku rozpuścić 5 dag masła, dodać drobno posiekane jajka i natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko dobrze podgrzać. Gorącego sandacza wyłożyć na ogrzany półmisek, skropić sokiem z cytryny i oblać równomiernie gorącą zawartością rondelka.
Sandacz z kurkami, bobem i palonym masłem [Gotuj z Melanią]