Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Ciasto drożdżowe

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (50 głosów)

Ciasto drożdżowe - składniki:
Ciasto drożdżowe - sposób przygotowania: Rozrobić drożdże: dodać do nich łyżeczkę cukru i ucierać z dwoma łyżkami ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce w sporej misce pod ściereczką. W garnku podgrzać mleko, masło i cukier, aż cukier się rozpuści. Do dużej miski wsypać mąkę, dodać ciepłe mleko z masłem i cukrem, roztrzepane jaja i żółtka, zamieszać. Na końcu dodać wyrośnięte drożdże, wmieszać w ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na 15 minut.
Rodzynki zalać wrzątkiem. Cytryny umyć i sparzyć, skórkę zetrzeć na tarce. Włączyć piekarnik. Formy do ciasta wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą, nadmiar bułki wysypać. Kiedy ciasto podrośnie, zacząć wyrabianie. Polega ono na zagniataniu w dłoni i dodawaniu do ciasta jak największej ilości powietrza. W tym czasie trzeba dolewać stopniowo olej, to ułatwia wyrabianie i nawilża ciasto. Miętosić ok. 20 minut. Rodzynki odsączyć, oprószyć mąką.
Do ciasta dodać skórkę cytrynową, rodzynki, ewentualnie zapach waniliowy. Gotowe ciasto przełożyć do form (wychodzą trzy keksówk

Informacje o Ciasto drożdżowe

  • Ciasta drożdżowe, pączki, naleśniki... pyszności z dodatkiem drożdży! [PRZEPISY]

    <strong>Ciasta</strong> <strong>drożdżowe</strong>, pączki, naleśniki... pyszności z dodatkiem drożdży! [PRZEPISY]

    Chyba nie ma nic lepszego niż satysfakcja, gdy dobrze wyrastają nam ciasta drożdżowe. Ale sięgając po drożdże, nie musimy ograniczać się do placka z rodzynkami! Na początek jednak klasyka, czyli placek drożdżowy z kruszonką. Z tym przepisem powinieneś zrobić go bez trudu, nawet jeśli nie jesteś

  • Ciasto drożdżowe na słono - na drugie śniadanie i przekąskę

    <strong>Ciasto</strong> <strong>drożdżowe</strong> na słono - na drugie śniadanie i przekąskę

    Paluchy z ciasta drożdżowego sprawdzą się w sam raz jako przekąska, np. na wieczorny seans filmowy czy wspólne oglądanie meczu. Oprócz kminku, możesz posypać je także: solą morską, pieprzem, makiem, sezamem, parmezanem, czarnuszką,  ziołami prowansalskimi czy innymi ulubionymi przyprawami

  • Polskie smaki w naszym menu dnia

    Polskie smaki w naszym menu dnia

    : Okazje.info W czym tkwi różnica między tym, a zwykłym drożdżowym? W kilku dodatkowych składnikach i sposobie przygotowania. Ciasto drożdżowe z Kaszub 1 kg mąki 15 dag drożdży 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 1 kostka masła 5 jajek i 2 żółtka skórka otarta z 1 cytryny garść rodzynek 1/2

  • Pod złocistą kruszonką

    Pod złocistą kruszonką

    Kruszonka najbardziej pasuje do ciasta drożdżowego, także w wersji pysznych bułeczek. Amatorom tych ostatnich polecamy przepis na drożdżówki z malinami i kruszonką . Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 1 szklanka mleka 40 g drożdży 150 g roztopionego masła 150 g cukru 4 żółtka 500 g

  • Focaccia

    Focaccia Ciasto: 500 g mąki, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 300 ml wody, 100 ml oliwy, 30 g drożdży Na wierzch: skórka starta z 2 pomarańczy, sok z 1 pomarańczy, 4 łyżki oliwy, 150 g czarnych oliwek, 2 ząbki czosnku, 2

  • Szybki przepis na tradycyjny świąteczny makowiec

    Szybki przepis na tradycyjny świąteczny makowiec

    Składniki: 1.Gotowe ciasto drożdżowe (możesz również przygotować je we własnym zakresie, według sprawdzonego przepisu; amiętaj, że jeżeli chcesz, aby makowiec był bezglutenowy, należy użyć bezglutenowych zamienników). 2. Bezglutenowa masa makowa HELIO 3. Jajko 4. Dekoracja: Lukier: (1 szklanka

  • Polski smak - tradycyjny czy nowoczesny?

    Polski smak - tradycyjny czy nowoczesny?

    jest ciasto drożdżowe, mocno zakorzenione w polskiej tradycji kulinarnej, serowowane nie tylko od święta, ale i na co dzień. Smak świeżo wypieczonej drożdżówki popijanej mlekiem lub kakao dla wielu stanowi jedno z najpiękniejszych wspomnień z dzieciństwa. - Podążając za wymaganiami i preferencjami

  • Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

    Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek

    grubym oczku. Pasztetową podzielić na porcje i każdą obtoczyć w żółtym serze. Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostokątne placuszki. Na środek położyć pasztet z serem i szczelnie zawinąć. Pasztecik powinien mieć kształt walca. Tak przygotowane paszteciki