Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Buły z jagodami

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (3 głosy)

Buły z jagodami - składniki:
Buły z jagodami - sposób przygotowania: Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby zaczęły ?pracować?. Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175°C. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto cienko rozwałkuj i pokrój na kwadraty. Nakładaj nadzienie, składaj po przekątnej i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż drożdżówki na blasze wyłożonej pergaminem i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i piecz 15-20 minut. Gotowe ciastka możesz polukrować.