Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Kołduny litewskie

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Kołduny litewskie - składniki:
Kołduny litewskie - sposób przygotowania: Mięso oczyść i drobniutko posiekaj. Cebulę obierz, posiekaj, zetrzyj na tarce. Przelej wrzącą wodą, osącz. Na patelni rozgrzej masło, podsmaż cebulę i dodaj ją do mięsa. Masę przypraw porządnie solą i pieprzem, wymieszaj z majerankiem i bulionem. Wyrabiaj tak długo, aż będzie jednolita i elastyczna, niezbyt ścisła, ale też i nie płynna. Zagnieć ciasto pierogowe z mąki, jajka, szczypty soli i odpowiedniej ilości ciepłej wody. Rozwałkuj je cieniutko, wykrój małą szklaneczką krążki, pośrodku każdego ułóż porcję masy mięsnej. Przygotowane pierożki mocno sklejaj, a potem partiami gotuj w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Wtedy wyjmij łyżką cedzakową i osącz. Możesz podawać je w rosole lub z cebulką i boczkiem.

Informacje o Kołduny litewskie

  • Kołduny. Jak go językiem naciśniesz, to sok puska

    Kołduny. Jak go językiem naciśniesz, to sok puska

    pierożki z mięsa skrobanego nożem z tłuszczem baranim, pieprzem i cebulą w cieście zwijane, znane i w Warszawie pod nazwiskiem kołdunów litewskich, a tu właściwiej nazywane tatarskimi". Jedzenie tatarskich kołdunów, większych od litewskich jest sztuką. "A sztuka na tem należy, żeby kołdun mógł