Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać

Tort mocca

Autor
A A A

Średnia ocena potrawy

Oceń przepis (11 głosów)

Tort mocca - składniki:
Tort mocca - sposób przygotowania: Zrób ciasto: ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj świeżo zmieloną kawę oraz mąkę, delikatnie wymieszaj. Blachę wyłóż papierem pergaminowym, narysuj na niej trzy krążki z masy kawowej. Upiecz, a właściwie wysusz w temp. 140-150°C. Odłóż na noc. Ugotuj syrop z cukru i wody, dodając pod koniec gotowania nieco brandy. Syropem skrop krążki kawowego ciasta. Przygotuj krem: utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Kolejno, nie przerywając ucierania, wbijaj po jednym jajku, następnie wsyp drobniutko zmieloną kawę, dodaj odrobinę olejku i spirytus albo brandy do smaku. Gdy powstanie jednolity krem, przerwij ucieranie i przełóż krążki ciasta. Resztą kremu posmaruj także wierzch i boki tortu. Tort przykryj i do chwili podania przechowuj w lodówce.
Błyskawiczny tort limonkowy. Świeży i lekki pomysł na wiosenne słodkości