Tysiące przepisów z Ugotuj.to, Magazyn Kuchnia, Palce Lizać
Zapiekanka warzywna z kremem szafranowym
Zapiekanka warzywna z kremem szafranowym - składniki:
Zapiekanka warzywna z kremem szafranowym - sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 170°C. Posmaruj masłem żaroodporną formę o pojemności 1 litra. Obgotuj marchewki w osolonej wodzie (2 minuty), wyjmij je i osącz. Jeśli używasz świeżego groszku, obgotuj go w tej samej wodzie (również przez 2 minuty), a po wyjęciu włóż na moment do wody z lodem, aby nie stracił koloru. W rondlu rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj pory i uduś do miękkości (ok. 4 minut). Włóż szafran, dodaj marchewki i grzybki pokrojone na połówki, posyp tymiankiem, przypraw do smaku solą i pieprzem. Wlej wino i podgrzewaj, aż prawie całe wyparuje. Wtedy dodaj bulion, duś około 4 minut. Następnie wlej śmietanę, a gdy się zagotuje, dodaj groszek, szparagi i szpinak. Przełóż do przygotowanej formy i piecz 30 minut, aż zapiekanka zacznie bulgotać, a jej wierzch się zarumieni.
- 3 pęczki młodych marchewek
- oskrobanych i bez natki
- 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 łyżka oliwy
- 1 mała cebula pokrojona w cienkie piórka
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu
- 2 szalotki pokrojone w cienkie piórka
- 1 por (tylko biała część) pokrojony w cieniutkie krążki
- 5-7 pieczarek
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- 1.3 szklanki śmietany kremówki (30-proc.)
- 1/2 pęczka obranych i oczyszczonych szparagów pokrojonych na połówki
- 10 dag listków szpinaku
- masło do formy
A może coś innego?
Informacje o Zapiekanka warzywna z kremem szafranowym
-
Szafran - najdroższa przyprawa świata, której nadmiar może zabić. Przepisy na dania z szafranem
niezdrowe. Nadmiar szafranu wywołuje wymioty, biegunkę, krwawienia z przewodu pokarmowego i układu moczowego. 20 gramów szafranu może nawet zabić! Przepis na zapiekankę warzywną z kremem szafranowym Składniki: 3 pęczki młodych marchewek oskrobanych i bez natki 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony
-
Śniadania -
Obiady -
Zupy -
Sałatki -
Ciasta -
Redakcja Ugotuj.to - ul. Czerska 8/10
- 00-732 Warszawa
- ugotuj.to@gazeta.pl
-
Porady. Jak zrobić? -
Ciasta i desery -
Nowalijki -
Napoje -
Kasze i ryż -
Przetwory
-
Gulasze -
Ryż -
Zapiekanki -
Makaron -
Ze świata -
Desery
-
Wigilia -
Obiad świąteczny -
Ryby -
Sałatki - Sałatka jarzynowa przepis
- Sałatka śledziowa przepis
- Sałatka z kuskusem i tuńczykiem
- Sałatka z pieczonymi burakami i serem owczym
- Wigilijna sałatka z czerwonej kapusty
- Sałatka śledziowa z fasolą i ziemniakami
- Sałatka pieczarkowa
- Sałatka z wędzonym łososiem
- Sałatka z groszkiem i krewetkami
- Sałatka z uszkami
-
Ciasta -
Dodatki