Ciepła baba pod pierzyną Andrzeja Suprona (Ikony lat 80-tych)

Ciepła baba pod pierzyną
Ciepła baba pod pierzyną

Sposób przygotowania:

  • Jabłka obieramy i kroimy w ćwiartki.
    • Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plasterki.
      • Dodajemy rodzynki, 50 g rozpuszczonego masła oraz miód i mieszamy jednocześnie lekko ugniatając.
        • Ciastka kruszymy.
          • Przygotowujemy cztery filiżanki.
            • Pozostałym masłem obficie nacieramy wnętrze filiżanek.
              • Obsypujemy solidnie kruszonymi ciastkami.
                • Na pokruszone ciastka wykładamy masę jabłkową.
                  • Filiżanki wkładamy do piekarnika
                    • Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 140°C.
                      • Białka ubijamy na sztywną pianę.
                        • Pianę łączymy z serkiem waniliowym.
                          • Po 20 minutach pieczenia, wysuwamy filiżanki z piekarnika i na wierzch nakładamy masę z piany i serka.
                            • Pieczemy ponownie przez 15 minut.
                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości