Czekoladowa dziwaczka Katarzyny Klukowskiej (Łódź)

Czekoladowa dziwaczka
Czekoladowa dziwaczka

Sposób przygotowania:

● Piersi z kaczki myjemy i suszymy.

● Skórę kaczki nacinamy.kacze należy umyć i osuszyć.

● Odrobinę oliwy łączymy z wyciśniętym czosnkiem, pieprzem i ziołami.

● Mięso nacieramy powstałą mieszanką i wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.

● Po wyjęciu z lodówki piersi smażymy na patelni najpierw od strony skóry.

● Po 4 minutach przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 4 minuty.

● Podsmażone mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego i przykrywamy folią aluminiową.

● Naczynie wstawiamy na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C

● Upieczone mięso odstawiamy na kilka chwil.

● Piersi z kaczki kroimy w plastry o grubości około 1,5 centymetra.

● Mięso polewamy sosem czekoladowym.

Sos czekoladowy

● Na patelnię, na której smażyliśmy piersi z kaczki, wlewamy wino.

● Dodajemy odrobinę i pieprzy i odparowujemy.

● Po odparowaniu dodajemy cynamon, pokrojone chilli i startą skórkę z pomarańczy.

● Po 5 minutach dodajemy startą na tarce czekoladę.

● Gdy czekolada się rozpuści, dodajemy zimne masło

podziel się:

Pozostałe wiadomości