Czekoladowa pycha Michała Madeja (Kielce)

Czekoladowa pycha
Czekoladowa pycha

Sposób przygotowania:

Ciasto

  • Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200ºC, tortownicę natłuszczamy i odstawiamy.
    • Do naczynia wlewamy białka z jajek i dodajemy sól.
      • Ubijamy do momentu, aż białka będą sztywne.
        • Dodajemy 20 g cukru i mieszamy.
          • Dodajemy pozostałe 180 g cukru, żółtka oraz masło i dokładnie mieszamy.
            • Rozpuszczamy czekoladę w naczyniu, dodajemy mąkę i mieszamy.
              • Przelewamy czekoladę do ubitych wcześniej białek i mieszamy.
                • Przekładamy ciasto do przygotowanej tortownicy.
                  • Pieczemy w temperaturze 200 przez około 10 -15 minut.
                    • Ciasto pozostawiamy w formie do przestygnięcia na 5 minut.

                      Mus owocowy

                      • W misce z zimną wodą moczymy listki żelatyny.
                        • Do osobnego naczynia wlewamy wodę i podgrzewamy przez około 2 minuty.
                          • Listki żelatyny odsączamy i wrzucamy do naczynia z podgrzaną wodą, aby całkowicie się rozpuściły
                            • Dodajemy owoce, cukier i twaróg .
                              • Wszystko ostrożnie miksujemy i przekładamy do osobnego naczynia.
                                • Naczynie wkładamy do lodówki na około 30 minut.
                                  • Mieszanka musi mieć konsystencję gęstej śmietany.
                                    • Do osobnego naczynia wkładamy schłodzoną śmietanę i ubijamy.
                                      • Bitą śmietanę delikatnie mieszamy z mieszanką owocową
                                        • Mus wkładamy do lodówki na około 4 godziny.
                                          • Schłodzonym musem polewamy ciasto czekoladowe.
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości