Gul gul Adama Nowaka (Bydgoszcz)

Gul gul
Gul gul

Sposób przygotowania:

  • Mięso płuczemy i oczyszczamy.
    • Filety kładziemy na desce, przykrywamy papierem do pieczenia i rozbijamy tłuczkiem na cieńsze płaty o grubości około 1,5 centymetra.
      • Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz nacieramy 3 łyżkami oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
        • Jarmuż blanszujemy.
          • Na filetach układamy kawałki suszonych pomidorów i przykrywamy jarmużem.
            • Na jarmuż ścieramy ser.
              • Zawijamy mięso w roladę i spinamy wykałaczkami.
                • Na roladzie ułożonej łączeniem do góry kładziemy zachodzące na siebie plasterki szynki.
                  • Szynkę zawijamy pod spód rolady.
                    • Roladę wkładamy do naczynia żaroodpornego.
                      • Polewamy 3 łyżkami oleju ze słoika z suszonymi pomidorami.
                        • Odstawiamy na 3 godziny.
                          • Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
                            • Naczynie z roladą wstawiammy do piekarnika.
                              • Na dno naczynia wlewamy 1/4 szklanki wody.
                                • Pieczemy przez 40 minut.
                                  • W trakcie pieczenia 2 razy polewamy mięso płynem znajdującym się w naczyniu.
                                    • Po upieczeniu odstawiamy roladę na 5 minut.
                                      • Mięso kroimy w plasrty.
                                        • Danie podajemy z pieczonymi ziemniakami i sałatką z rukoli.

                                          Sałatka - posób przygotowania:

                                          • Rukolę płuczemy i suszymy.
                                            • Nieobrane buraki pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez 20-30 minut.
                                              • Upieczone buraki obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
                                                • Buraki dodajemy do rukoli.
                                                  • Dodajemy cząstki fety.
                                                    • Całość polewamy mieszanką oliwy, miodu, soku z cytryny, soli i pieprzu.
                                                      • Orzeszki pinii prażymy na patelni.
                                                        • Prażone orzeszki dodajemy do sałatki.
                                                          • Sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości