Deser bessłodkości Adama Nowaka (Bydgoszcz)

Deser bessłodkości
Deser bessłodkości

Sposób przygotowania:

  • Piekarnik nagrzewamy do 120°C (bez termoobiegu).
    • Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy okrąg o średnicy 20 centymetrów.
      • Do misy miksera wlewamy białka i ubijamy na pianę.
        • Stopniowo dodajemy po jednej łyżeczce ksylitolu cały czas miksując.
          • Pod koniec ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
            • Ubijamy jeszcze przez 1 minutę.
              • Pianę wykładamy za pomocą dużej łyżki na narysowany na papierze okrąg.
                • Delikatnie rozsmarowujemy i podnosimyboki za pomocą szpatułki.
                  • Bezę pieczemy w piekarniku w temperaturze 120°C przez 30 minut.
                    • Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez minimum 3 godziny.

                      Krem

                      • Do misy miksera wkładamy mascarpone, ksylitol, ziarna z laski wanilii oraz śmietankę.
                        • Ubijamy przez około 1 minutę, do czasu aż masa zesztywnieje.
                          • Powstałą masę wkładamy do lodówki.
                            • Krem wykładamy na bezę przed samym podaniem.
                              • Na kremie układamy owoce.
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości