Etno-fusion Angeli Gaber (Bieszczady)

Etno-fusion
Etno-fusion

Sposób przygotowania:

  • Pomidory parzymy we wrzątku.
    • Z pomidorów zdejmujemy skórę, wyjmujemy gniazda i kroimy w ósemki.
      • W garnku rozgrzewamy kilka łyżek oliwy.
        • Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oliwie.
          • Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony ząbek czosnku.
            • Dodajemy pomidory, cynamon, cukier, sól oraz pieprz i mieszamy.
              • Dusimy przez minimum pół godziny.
                • Bakłażany kroimy na cienkie, półcentymetrowe paski.
                  • Patelnię grillową smarujemy oliwą.
                    • Bakłażany grillujemy przez 2 minuty z każdej strony.
                      • Wszystkie składniki na sos wkładam do naczynia i blendujemy na gładki sos.
                        • Duże naczynie żaroodporne smarujemy oliwą.
                          • Na dnie układamy warstwę grillowanych bakłażanów.
                            • Bakłażany polewamy kilkoma łyżkami sosu pomidorowego.
                              • Następnie układamy kilka liści świeżej bazylii i polewamy sosem jaglanym.
                                • Czynność powtarzamy, aż wykorzystamy wszystkie składniki.
                                  • Zapiekankę pieczemy w piekarniku w temperaturze 180°C przez około 30 minut.
                                    • Przed podaniem zapiekankę studzimy przez chwilę.
                                      • Podajemy z kiełkami rzodkiewki i przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości