Koktajl z Alabamy, Duma Południa i Jabłeczna paja- nutka Ameryki w daniach Jerzego

Koktajl z Alabamy, Duma Południa i Jabłeczna paja- nutka Ameryki w daniach Jerzego
Koktajl z Alabamy, Duma Południa i Jabłeczna paja- nutka Ameryki w daniach Jerzego

JERRY STIEHL

PRZYSTAWKA:

Koktajl z Alabamy

czas przygotowania: 20 minut

Składniki:

  • 30 dag mrożonych krewetek
    • 1 łyżeczka koniaku
      • 1 łyżka chrzanu
        • 1-2 łyżki ketchupu
          • 4 liście zielonej sałaty
            • 4 łyżki majonezu
              • 2-3 pomarańcze
                • szczypta pieprzu, sól, tabasco

                  Sposób przygotowania:

                  Rozmrożone krewetki skrapiamy koniakiem i pozostawiamy w chłodnym miejscu na 15 minut. Majonez mieszamy z chrzanem, ketchupem i przyprawami. Uważamy, żeby nie dodać za dużo ketchupu, sos powinien być lekko różowy. Potem mieszamy sos również z krewetkami. Umyte i wysuszone liście sałaty zwijmy i tniemy w paski. Obieramy pomarańcze, wycinając białe skórki, resztę tniemy w drobne kawałki. Nakładamy do pucharków sałatę, pomarańcze, przyprawione krewetki i znów sałatę. Dekorujemy. Pozostawiamy w chłodnym miejscu do momentu podania.

                  Koktajl z Alabamy
                  Koktajl z Alabamy

                  DANIE GŁÓWNE:

                  Duma Południa

                  czas przygotowania: 2h i 30 minut

                  Składniki:

                  • 1 kromka białego chleba (ok. 50 g) lub bułka tarta (1 kubek)
                    • 2 łyżki chudego mleka
                      • 125 ml ketchupu
                        • 500 g chudej mielonej cielęciny
                          • 500 g chudej mielonej wieprzowiny
                            • pół kubka posiekanej cebuli
                              • 1/3 kubka posiekanej świeżej pietruszki
                                • 1 łyżka musztardy
                                  • 1 łyżka suszonej bazylii
                                    • 3/4 łyżki soli
                                      • 1/4 łyżki czarnego pieprzu
                                        • 2 jajka
                                          • łyżka tłuszczu do pieczenia (margaryna)

                                            Sposób przygotowania:

                                            Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mielimy chleb w mikserze na drobne okruchy do uzyskania 1-1,5 kubka. Łączymy w misce chleb lub bułkę tartą z mlekiem i odkładamy na 5 minut. Następnie dodajemy dwie łyżki ketchupu i pozostałe składniki (poza tłuszczem). Wszystko dokładnie mieszamy. Smarujemy blachę do pieczenia chleba tłuszczem i formujemy w niej bochen mięsnej masy. Rozlewamy pozostały ketchup na górze pieczeni. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez godzinę. Odkładamy na 10 minut, by lekko ostygł, a następnie kroimy w plastry i podajemy z dowolnymi warzywami.

                                            Pieczywo kukurydziane

                                            Składniki:

                                            • 1 kubek mąki kukurydzianej
                                              • 1/2 kubka mąki pszennej
                                                • 2 łyżki proszku do pieczenia
                                                  • 3 łyżki cukru
                                                    • 3/4 łyżki soli
                                                      • 1/4 kubka roztopionego lekko przestygniętego masła
                                                        • 1/4 lub 1/2 kubka mleka
                                                          • 2 małe jaja

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Rozgrzewamy piekarnik do 220-240 stopni i wkładamy żeliwne naczynie lub patelnię do piekarnika. W dużym naczyniu mieszamy razem proszek do pieczenia, mąkę, cukier, sól. Ubijamy lekko jajka z mlekiem w drugim naczyniu. Mieszamy suche składniki z mokrymi, tak długo, aż utworzy się jednolita masa. Nie mieszamy za długo – może zostać kilka grudek. Masa powinna być dość gęsta. Wyjmujemy naczynie z piekarnika, smarujemy równo masłem na dnie i wokół dna. Wlewamy ciasto do naczynia rozprowadzając je równo na całej powierzchni. Wkładamy naczynie do piekarnika i pieczemy przez 20-25 minut lub dopóki wbita wykałaczka nie wychodzi czysta. Tniemy na kawałki i podajemy.

                                                            Duma Południa
                                                            Duma Południa

                                                            DESER:

                                                            Jabłeczna paja

                                                            czas przygotowania: 35 minut

                                                            Składniki:

                                                            • 1/2 kg mąki
                                                              • 1 szklanka cukru
                                                                • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                  • 1 duża łyżka śmietany
                                                                    • 1 łyżka smalcu
                                                                      • kostka margaryny lub masła
                                                                        • cukier waniliowy
                                                                          • 3 jaja
                                                                            • 1,5 – 2 kg jabłek
                                                                              • 2- 3 łyżeczki cynamonu
                                                                                • szczypta gałki muszkatołowej
                                                                                  • pól łyżeczki startego imbiru
                                                                                    • 1/2 lub 1 szklanka cukru (w zależności od tego jak słodkie są jabłka)

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dosypujemy przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia. Siekamy zimne masło i dorzucamy do ciasta, nie zapominając o śmietanie. Sekretnym składnikiem jest smalec, który sprawia, że ciasto jest jeszcze bardziej kruche. Wszystkie składniki zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut.

                                                                                      W tym czasie, gdy ciasto się chłodzi, przygotowujemy nadzienie do apple pie’a. Obieramy jabłka i kroimy je dosyć drobno. Jabłka przekładamy do rondla i dusimy wraz ze wszystkimi przyprawami, aż będą bardzo miękkie. W zależności od kwaśności jabłek dosypujemy od pół do 1 szklanki cukru i mieszamy. Wyjmujemy ciasto z lodówki. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta i wykładamy nim okrągłą formę, wcześniej natłuszczoną i posypaną bułką tartą (pamiętajmy również o brzegach formy). Uduszone jabłka przekładamy do formy. Pozostałą część ciasta wykorzystujemy na wierzch szarlotki. Rozwałkowujemy je, tniemy na wąskie długie paski i układamy, tak by tworzyły romby. Apple pie wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy na złoto około 60 minut. Ciasto podajemy na ciepło z kulką lodów waniliowych.

                                                                                      Jabłeczna pajda
                                                                                      Jabłeczna pajda

                                                                                      Autor: TVN

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości