Krakoska spiekota Andrzeja Kaczora (Kraków)

Krakoska spiekota
Krakoska spiekota

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia .
    • Cebule szatkujemy i dusimy na patelni do uzyskania miękkości.
      • Kiełbasę oraz boczek kroimy na plastry i podsmażamy na patelni.
        • Ser trzemy na tarce.
          • Do startego sera dodajemy jajka i śmietanę, bardzo mocno przyprawiamy solą i pieprzem.
            • Wystudzone ziemniaki obieramy ze skóry, kroimy na plastry i dodajemy przyprawę do ziemniaków.
              • W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami ziemniaki, kiełbasę, boczek, cebule i jeszcze raz ziemniaki
                • Całość zalewamy serem i śmietaną z jajkiem.
                  • Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 200 °C piekarnika.
                    • Pieczemy ok. 20 min.
                      podziel się:

                      Pozostałe wiadomości