Krem z soczewicy, tructa z pieca, koktajl arbuzowy, czyli różnorodność potraw Katarzyny

Krem z soczewicy, tructa z pieca, koktajl arbuzowy, czyli różnorodność potraw Katarzyny
Krem z soczewicy, tructa z pieca, koktajl arbuzowy, czyli różnorodność potraw Katarzyny

KATARZYNA KOBIERZYCKA

PRZYSTAWKA

Aromatyczny krem z czerwonej soczewicySkładniki:

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy
    • 2 duże marchewki
      • 1 średnia pietruszka
        • 1/2 dużej cebuli
          • 2 ząbki czosnku
            • 1 łyżeczka curry
              • 1 łyżeczka czerwonej papryki
                • szczypta pieprzu ziołowego
                  • szczypta pieprzu czarnego
                    • przyprawa uniwersalna do smaku
                      • 2 kostki rosołowe
                        • 2 łyżki stołowe oliwy
                          • 2 duże pomidory

                            Sposób przygotowania:

                            Soczewicę kilkukrotnie płuczemy, po czym przekładamy ją do garnka i zalewamy zimną wodą (około 2,5 l). Pozwalamy jej nasiąknąć wodą przez około 20 minut. Marchew, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa dorzucamy do soczewicy, garnek wstawiamy na mały ogień. Cebulę i czosnek drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej paprykę i dodajemy curry. Do podsmażonych przypraw dodajemy cebulę i czosnek. Całość dusimy na małym ogniu. Cebulę i czosnek wraz z przyprawami wrzucamy do garnka z soczewicą. Do całości dodajemy dwie kostki rosołowe i resztę przypraw. Parzymy pomidory, zdejmujemy z nich skórę, następnie kroimy w drobną kostkę i dodajemy do garnka. Całość gotujemy na małym ogniu dopóki wszystkie warzywa nie zmiękną. Na koniec zupę miksujemy blenderem. Wywar odcedzamy przez drobne sito. Podajemy ze świeżą bazylią.

                            Krem z czerwonej soczewicy
                            Krem z czerwonej soczewicy

                            DANIE GŁÓWNETructa z piecaSkładniki:

                            • 4 pstrągi
                              • 4 cytryny
                                • pęczek pietruszki
                                  • kilka kropli octu owocowego
                                    • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                      • 75 g prażonych ziaren ze słonecznika
                                        • 1 czerwona papryka
                                          • 8 ząbków czosnku
                                            • 1 duża cebula
                                              • przyprawy do ryb
                                                • suszona bazylia
                                                  • sól
                                                    • świeżo zmielony pieprz (czarny i żółty)
                                                      • 1,5 szklanki dzikiego ryżu

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Pstrągi patroszymy, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, po czym skrapiamy octem, oliwą z oliwek i cytryną, a następnie wstawiamy do lodówki na 10 minut. Przygotowujemy farsz: kroimy drobno paprykę, cebulę, czosnek i pietruszkę. Dodajemy również ziarna słonecznika. Środek ryb skrapiamy sokiem z cytryny, następnie pstrągi faszerujemy i zszywamy płaty nitką. Na koniec smarujemy ryby z wierzchu oliwą z oliwek. Ryby owijamy w folię aluminiową. Pstrągi pieczemy przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po tym czasie podnosimy temperaturę do około 210 stopni i pieczemy przez kolejne 10 minut. Co jakiś czas sprawdzamy czy ryby się nie przypalają. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 30 minut, tak aby pozostał lekko twardy. Upieczoną rybę najlepiej pozostawić w folii aluminiowej, żeby nie traciła ciepła. Sos, który pozostał w folii po pieczeniu możemy wykorzystać do polania ryżu. Danie podajemy z połówką cytryny do skropienia ryby.

                                                        Tructa z pieca
                                                        Tructa z pieca

                                                        DESER

                                                        Koktajl arbuzowy

                                                        Składniki:

                                                        • 1/4 arbuza
                                                          • 1 banan
                                                            • 1 kubek kefiru
                                                              • kilka truskawek
                                                                • kostki lodu
                                                                  • gorzka czekolada

                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                    Z arbuza wycinamy miąższ, oczyszczamy go z pestek i kroimy na drobne kawałki. Banana kroimy na kawałki. Do wysokiego naczynia wlewamy kefir, wrzucamy owoce i kostki lodu. Wszystko miksujemy na gładką masę. Deser przelewamy do wysokich szklanek, po czym dekorujemy z wierzchu startą gorzką czekoladą.

                                                                    Koktajl arbuzowy
                                                                    Koktajl arbuzowy

                                                                    Autor: TVN

                                                                    podziel się:

                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                    Iza Kuna i Adam Woronowicz o życiu po 50-tce i seksie. Co jeszcze w programie Kuby Wojewódzkiego?

                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"