Krewetka chilli, pizza i gruszka z piernikiem, czyli udany wieczór wg menagera

Pizza Rewolwer
Pizza Rewolwer

TOMASZ FURMAŃSKI- przepisy

Przystawka

Feedo na Ibizie

czyli piekielna krewetka chili po katalońsku

(czas przygotowania: 30 minut)

Składniki:

  • 500 g krewetek
    • 3-5 papryczek chili
      • 100 g masła
        • 100 ml oliwy z oliwek
          • szczypta rozmarynu
            • pęczek pietruszki
              • 1 główka czosnku
                • 50 ml sosu słodkiego chili
                  • 1 bagietka
                    • 50 ml białego wina

                      Sposób przygotowania:

                      Czosnek i chili drobno siekamy, a następnie podsmażamy w woku. Dodajemy krewetki i podsmażamy na różowo z rozmarynem i pietruszką oraz odrobiną soli. Na koniec smażenia dodajemy masło. Podajemy z grzankami z masłem czosnkowym i winem.

                      Feedo na Ibizie
                      Feedo na Ibizie
                      Źródło: TVN

                      Danie główne

                      Pizza Rewolwer czyli pizza w trzech smakach

                      (czas przygotowania: 2 godziny)

                      Składniki:

                      • 300 g mąki
                        • 2 jajka
                          • 40 g drożdży
                            • 300 g mozzarelli
                              • 1 puszka pomidorów
                                • 1 pomidor
                                  • 75 ml oliwy z oliwek
                                    • szczypta oregano
                                      • 200 g owoców morza (małże, krewetki, kraby itp.)
                                        • 1 papryka
                                          • 100 g salami
                                            • 100 g szynki
                                              • 1 cebula
                                                • 2 ząbki czosnku
                                                  • 10 sztuk oliwek
                                                    • 20 g kaparów

                                                      Ciasto drożdżowe:

                                                      Drożdże, cukier, sól i jajko mieszamy razem. Dodajemy mąkę do uzyskania właściwej konsystencji. Formujemy.

                                                      Sos:

                                                      Mieszamy oliwę z oliwek, sól, pieprz, oregano, pomidory oraz półwytrawne czerwone wino. Przygotowane ciasto smarujemy sosem, posypujemy tartą mozzarellą i układamy dodatki. Pieczemy w piecu 30-35min.

                                                      Pizza Rewolwer
                                                      Pizza Rewolwer
                                                      Źródło: TVN

                                                      Deser

                                                      Gruszka z piernikiem

                                                      (czas przygotowania: 40 minut)

                                                      Składniki:

                                                      • 1 puszka gruszek konserwowych w zalewie
                                                        • 1 gruszka świeża (twarda)
                                                          • 50 g masło (osełka)
                                                            • 100 g serc piernikowych
                                                              • 50 g płatki migdałowe
                                                                • 1 opakowanie bitej śmietany
                                                                  • 100 g lodów waniliowych
                                                                    • 50 ml wina (białe, półsłodkie)
                                                                      • cynamon

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Gruszki z zalewy kroimy w kostkę i układamy w naczyniu żaroodpornym. Migdały prażymy na patelni tytanowej. Piernik kruszymy, a następnie mieszamy z migdałami i odrobiną masła. Układamy piernik i migdały na kostkach gruszki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8-10 min. Na górę deseru dajemy kleks bitej śmietany oraz kulkę lodów waniliowych. Deser zdobimy plastrami gruszki i cynamonem.

                                                                        Gruszka z piernikiem
                                                                        Gruszka z piernikiem
                                                                        Źródło: TVN

                                                                        Autor: TVN

                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości