Jamajski kociołek Jarka Kowalczyka (Poznań)

Jamajski kociołek
Jamajski kociołek

Sposób przygotowania:

  • Mięso z udek kurczaka oddzielamy od kości i kroimy w kostkę.
    • Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę.
      • Na dużej, głębokiej patelni rozrzewamy oliwę z oliwek.
        • Smażymy kawałki mięsa.
          • Na drugiej patelni szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę.
            • Zeszkloną cebulę dodajemy do mięsa.
              • Dodajemy curry, cynamon, kardamon i gałkę muszkatałową według uznania.
                • Smażymy przez 3 minuty, często mieszając.
                  • Szynkę kroimy w drobną kostkę i dodajemy do mięsa na patelni.
                    • Jabłka obieramy ze skóry i kroimy w kostkę.
                      • Mango i pomidory kroimy w kostkę.
                        • Obrane banany kroimy w plastry.
                          • Owoce dodajemy na patelnię.
                            • Dusimy pod przykryciem przez 4 minuty.
                              • Dodajemy mleko kokosowe i dokładnie mieszamy.
                                • Po około jednej minucie dodajemy sok z limonki i odrobinę soli.
                                  • Dusimy pod przykryciem przez 45 minut.
                                    • Na 10 miniut przed końcem duszenia zdejmujemy pokrywkę i wsypujemy ryż.
                                      • Zdejmujemy patelnię z ognia i pomału dodajemy jogurt naturalny.
                                        • Dokładnie mieszamy.
                                          • Danie podajemy w dużym żeliwnym kociołku.
                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości