Obciach zabielany smakiem Justyny Mosiej (Białystok)

Obciach zabielany smakiem
Obciach zabielany smakiem

Sposób przygotowania:

  • Jelita cienkie namaczamy w wodzie przez około 5 godzin.
    • Namoczone jelita przewracamy na drugą stronę i oczyszczamy.
      • Przewracamy z powrotem.
        • Ziemniaki obieramy i ścieramy.
          • Na patelni podsmażamy słoninę z przyprawami i cebulą pokrojoną w drobna kostkę.
            • Dodajemy czosnek granulowany.
              • Wysmażoną słoninę dodajemy do startych ziemniaków.
                • Dodajemy przyprawę uniwersalną i pieprz ziołowy.
                  • Mieszamy całość i nadziewamy jelita cienkie zawiązując oba końca grubą nicią.
                    • Smalec roztapiamy na blasze
                      • Na smalcu układamy kiszkę i nakłuwamy patykiem do szaszłyków.
                        • Piecze w temperaturze180°C stopni przez 1 godzinę.
                          • Po godzinie przewracamy kiszkę i pieczemy jeszcze przez pół godziny.
                            • Do maślanki dodajemy pokrojonego ogórek i szczypiorek.
                              • Doprawiamy do smaku solą pieprzem, cukrem i octem.
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości