Leśna babeczka z pieca Michała Madeja (Kielce)

Leśna babeczka z pieca
Leśna babeczka z pieca

Sposób przygotowania:

  • Parmezan ścieramy drobno na tarce.
    • Cebulę i czosnek rozdrabniamy i podsmażamy na patelni.
      • Cukinię ścieramy na tarce, miksujemy i doprawiamy solą.
        • Do cukinii dodajemy cebulę z czosnkiem, starty parmezan, mleko, mąkę i jajka.
          • Dokładnie mieszamy.
            • W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200ºC.
              • Masę przekładamy do natłuszczonych małych naczynek do zapiekania.
                • Naczynia wypełniamy masą do połowy.
                  • Wkładamy niewielką ilość serka i przykrywamy pozostałą częścią masy.
                    • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200ºC przez 25 minut.
                      • Przed wyjęciem babeczek z foremek odstawiamy do ostygnięcia na 10 minut.
                        • Na rozgrzaną patelnię wrzucamy masło i kurki.
                          • Kurki podsmażamy.
                            • Dodajemy szczyptę soli.
                              • Przykrywamy patelnię na kilka minut i dusimy grzyby.
                                • Zagęszczamy śmietaną i mąką wedle uznania.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości