Nepalskie tygrysy Roberta Podsiadły (Kielce)

Nepalskie tygrysy
Nepalskie tygrysy

Sposób przygotowania:

  • Pomidory i ogórki dokładnie myjemy.
    • Pomidory kroimy na ćwiartki i opróżniamy gniazda z pestek.
      • Ogórki kroimy wzdłuż i pozbywamy się nasion.
        • Pomidory i ogórki siekamy na bardzo drobne kawałki.
          • Dwa ząbki czosnku miażdżymy i siekamy na drobne kawałki, delikatnie solimy i rozcieramy.
            • Imbir obieramy i siekamy drobne kawałki.
              • Kolendrę myjemy i siekamy, grube łodygi wyrzucamy.
                • Wszystkie składniki mieszamy w misce i przyprawiamy Chana Chaat.
                  • Krewetki obieramy z pancerzy i oczyszczamy z jelita.
                    • Po oczyszczeniu płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy na ręczniku papierowym.
                      • Na rozgrzana patelnię wrzucamy masło i dwa ząbki czosnku zmiażdżone i posiekane w plasterki.
                        • Wrzucamy osuszone krewetki.
                          • Smażmy około 2 minut z obu stron.
                            • Dodajemy szczyptę pieprzu i soli.
                              • Dolewamy wino i smażymy kolejne 2 minuty do momentu odparowania alkoholu.
                                • Często potrząsamy patelnią, aby krewetki równo się usmażyły.
                                  • Wsypujemy posiekaną kolendrę i skrapiamy sokiem z limonki.
                                    • Przygotowaną wcześniej salsę z pomidora i ogórka układamy na talerzu.
                                      • W wierzchu układamy smażone krewetki.
                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości