Śmietankowy Orient Express Joanny Dobrowolskiej (Warszawa)

 Śmietankowy Orient Express
Śmietankowy Orient Express
Deser

Sposób przygotowania:

  • Owoce marakui kroimy na pół i wydrążamy.
    • Miąższ przelewamy do miseczki.
      • Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody.
        • Śmietankę mieszamy z miodem i ziarenkami wanilii (laskę wanilii należy przekroić na pół i wydrążyć ziarenka wanilii).
          • Do żelatyny dodajemy 4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aby się rozpuściła.
            • Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do śmietanki, cały czas mieszając.
              • Gotową masę wlewamy do wydrążonych połówek marakui i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia, na około 1 godzinę.
                • Na koniec dekorujemy miąższem z marakui i listkami melisy.
                  podziel się:

                  Pozostałe wiadomości