Strączek, palma, korzeń lepiej być nie może Kasi Klich (Warszawa)

Strączek palma korzeń
Strączek palma korzeń

Ciecierzyca

Sposób przygotowania:

  • Ziarna ciecierzycy moczymy około 8-12 godzin
    • Odlewamy wodę, a następnie gotujemy
      • Z początku gotujemy na dużym ogniu bez przykrycia
        • Zbieramy gromadzące się na powierzchni szumowiny
          • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem, aż ziarna będą miękkie
            • Solimy pod koniec gotowania
              • Po ugotowaniu odlewamy wodę, pozostawiając około 250ml do ewentualnego rozrzedzenia sosu.
                • Obrane ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy.
                  • Ugotowane ziemniaki dodajemy do przygotowanej ciecierzycy.

                    Sos - Sposób przygotowania:

                    • Obraną marchew, pietruszkę i seler kroimy w kawałki i gotujemy w niewielkiej ilości wody
                      • Po ugotowaniu warzywa miksujemy blenderem na gładką masę
                        • Dodajemy koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe.

                          Sos wlewamy do ugotowanej ciecierzycy i dodajemy przyprawy według uznania.

                          Ciecierzycę podajemy z : - sałatką z ogórków gruntowych z octem i chilli

                          - ziemniakami duszonymi z rozmarynem

                          - papryką pieczoną ze śmietaną sojową

                          - szpinakiem z suszonymi pomidorami, orzeszkami pinii i płatkami drożdżowymi

                          - smażoną cukinią

                          - świeżym ogórkiem ze śmietaną sojową i cebulą

                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości