Pomidorowa salsa, włoski grill, truskawkowe niebo-rajskie smaki dyrektora banku

Pomidorowa salsa, włoski grill, truskawkowe niebo-rajskie smaki dyrektora banku
Pomidorowa salsa, włoski grill, truskawkowe niebo-rajskie smaki dyrektora banku

TOMASZ BRATKO

PRZYSTAWKA

Pomidorowa salsa w towarzystwie świętego

czas przygotowania: 20 minutSkładniki:

  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 8 łyżek posiekanych liści świeżej bazylii, kolendry i natki pietruszki
      • 8 przegrzebków
        • sól
          • pieprz

            Sposób przygotowania:

            Przegrzebki wyjmujemy z muszli i czyścimy z niepotrzebnych części, pozostawiając jedynie białe mięso. Muszle dokładnie myjemy z zewnątrz i wewnątrz. Przegrzebki doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek przez około jedną minutę, aż mięso zarumieni się z każdej strony, a w środku będzie miękkie. Usmażone przegrzebki podajemy w muszlach wraz z salsą pomidorową i grzankami czosnkowymi.

            Pomidorowa salsa

            Składniki:

            • 1 ząbek czosnku
              • oliwa z oliwek do smażenia
                • 300 g dojrzałych pomidorów
                  • sól
                    • pieprz
                      • 1,5 łyżki czerwonego octu winnego
                        • bazylia
                          • kolendra
                            • natka pietruszki

                              Sposób przygotowania:

                              Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek. Czosnek szklimy, następnie zdejmujemy z ognia. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Pokrojony miąższ pomidorów dokładnie odsączamy i przekładamy do miski. Pomidory doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy je z octem winnym, oliwą z podsmażonym czosnkiem oraz posiekaną bazylią, kolendrą i natką pietruszki. Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy na 20 minut.

                              Grzanki czosnkowe

                              Składniki:

                              • bagietka francuska
                                • 1 ząbek czosnku
                                  • oliwa z oliwek

                                    Sposób przygotowania:

                                    Kromki bagietki francuskiej nacieramy obranym ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie grillujemy je w piekarniku do zarumienienia.

                                    Pomidorowa salsa w towarzystwie świętego
                                    Pomidorowa salsa w towarzystwie świętego

                                    DANIE GŁÓWNE

                                    Włoski grill

                                    czas przygotowania: 1,5 godziny

                                    Składniki:

                                    • 4 steki z miecznika
                                      • kostka bulionowa drobiowa bądź warzywna
                                        • 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
                                          • mała puszka anchois
                                            • natka pietruszki
                                              • 2 łyżki stołowe kaparów
                                                • pół puszki suszonych pomidorów
                                                  • 1 ząbek czosnku
                                                    • pieprz do smaku
                                                      • sól

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Steki z miecznika płuczemy, następnie nacieramy z obu stron oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy bulion drobiowy bądź warzywny. Dolewamy białe wino, dorzucamy anchois, natkę pietruszki, kapary, suszone pomidory oraz obrany ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż powstanie jednolity, rzadki sos. W trakcie gotowania dokładnie mieszamy.

                                                        Patelnię grillową nacieramy oliwą. Steki grillujemy z obu stron przez około 10 minut do zarumienienia. Podsmażoną rybę kładziemy na patelnię i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Rybę dusimy przez około 10 minut. Podajemy z caponatą i pieczonymi ziemniakami.

                                                        Caponata

                                                        Składniki:

                                                        • 2 bakłażany
                                                          • 2 cebule
                                                            • 3 łodygi selera naciowego
                                                              • 2 papryki
                                                                • 1 szklanka posiekanych pomidorów bez skórki
                                                                  • 1 łyżka kaparów
                                                                    • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
                                                                      • 1 łyżka rodzynek
                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                          • oliwa
                                                                            • sól
                                                                              • pieprz
                                                                                • cukier
                                                                                  • ocet winny

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a seler na centymetrowe kawałki. Na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę, po czym dodajemy seler, paprykę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Na koniec dodajemy pomidory i całość dusimy przez ok. 10 minut. Bakłażany pokrojone w dużą kostkę smażymy na złoto na drugiej patelni, a następnie łączymy z resztą warzyw. Dodajemy do całości kapary, pokrojone oliwki oraz sparzone i odsączone rodzynki. Doprawiamy cukrem i octem winnym do smaku, po czym caponatę wystudzamy. Podajemy na talerzu obok ryby.

                                                                                    Pieczone ziemniaki

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 4 ziemniaki
                                                                                      • pół kostki masła
                                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                                          • bazylia
                                                                                            • natka pietruszki

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Na patelni przygotowujemy masło czosnkowe: roztapiamy masło, dodajemy rozdrobniony czosnek, bazylię oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki do stwardnienia.

                                                                                              Ziemniaki gotujemy w koszulkach na półtwardo. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, gdy się zarumienią. Podajemy w otwartej do połowy folii aluminiowej. Na samej górze wykonujemy nacięcie, w którym umieszczamy kawałek masła czosnkowego. Gotowe ziemniaki umieszczamy na talerzu obok ryby i caponaty.

                                                                                              Włoski grill
                                                                                              Włoski grill

                                                                                              DESER

                                                                                              Truskawkowe niebo

                                                                                              czas przygotowania: 1,5 godzinyCiasto biszkoptowe

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 4 jajka
                                                                                                • 4 łyżki gorącej wody
                                                                                                  • 125 dag cukru
                                                                                                    • 125 dag mąki
                                                                                                      • szczypta soli
                                                                                                        • szczypta proszku do pieczenia

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Żółtka jaj ubijamy z wodą, cukrem i solą do uzyskania pulchnej masy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy. Dokładnie mieszamy, dodając stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec raz jeszcze wszystko mieszamy, starając się nie rozbić piany. Otrzymane ciasto układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

                                                                                                          Krem

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 50 dag truskawek lub malin
                                                                                                            • 1 szklanka śmietany 30%
                                                                                                              • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
                                                                                                                • 3 łyżki cukru
                                                                                                                  • cukier puder

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Owoce miksujemy z cukrem. Galaretkę sporządzamy według przepisu producenta, używając jedynie połowy zalecanej na etykiecie wody. Galaretkę ostudzamy i mieszamy z przygotowanym wcześniej musem owocowym. Śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy cztery łyżki do dekoracji, a resztę dodajemy do owocowej masy.

                                                                                                                    Upieczone ciasto biszkoptowe wyjmujemy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmujemy papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijamy gorące jeszcze ciasto w rulon. Kiedy ciasto ostygnie, rozwijamy je, nakładamy na wierzch owocowy krem i ponownie je zwijamy. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy odłożoną na bok bitą śmietaną. Możemy je również przybrać owocami i listkiem mięty.

                                                                                                                    Truskawkowe niebo
                                                                                                                    Truskawkowe niebo

                                                                                                                    Autor: TVN

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                                    Kim są trenerki Małgorzaty Rozenek-Majdan w "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"?

                                                                                                                    Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                    Klara zostanie mamą? Nowe odcinki serialu w player.pl

                                                                                                                    Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                    Magda Gessler powraca do "Rumiane i Pieczyste Szynk". Była zadowolona?

                                                                                                                    Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                    Kuchenne rewolucje: Czy kucharz z restauracji "Na Winklu" zdał egzamin Magdy Gessler?

                                                                                                                    Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                    Odcinek specjalny Milionerów w Poniedziałek Wielkanocny! Kto zagra o milion?

                                                                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                    The Traitors. Zdrajcy: Konflikty i eliminacje oraz zmiana w programie

                                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                    Konkurs "Gotuj z MasterChef Nastolatki". Nagraj przepis lub wyślij zdjęcie i wygraj nagrody!

                                                                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"

                                                                                                                    Gwiazdy TVN w nowej oprawie. "TVN to coś, co nas łączy"