Panierowane krewetki, kurczak, sałatka owocowa, czyli specjały mistrza Muay-Thai

Panierowane krewetki, kurczak, sałatka owocowa, czyli specjały mistrza Muay-Thai
Panierowane krewetki, kurczak, sałatka owocowa, czyli specjały mistrza Muay-Thai

RAFAŁ SIMONIDES

PRZYSTAWKA

Panierowane krewetki podane w sałatce z trzema sosami

Czas przygotowania: 30min

  • krewetki (24 sztuki, najlepiej Tiger Prawns czyli krewetki Tygrysie, ze względu na rozmiar)
    • mąka kukurydziana
      • 2 jajka
        • 4 pomidory
          • brokuły
            • sałata
              • 2 marchewki
                • sól, pieprz
                  • sosy (chilli, miodowy, pepper sauce)

                    Krewetki zanurzamy w panierce (zmieszane jajka i przyprawy), a następnie obtaczamy je w mące kukurydzianej. Odstawiamy na kilka minut. Wrzucamy krewetki na rozgrzany olej, podsmażamy ok.10 minut. W tym czasie komponujemy sałatkę. Kroimy świeże warzywa i mieszamy je ze sobą. Usmażone krewetki wyciągamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Krewetki układamy na talerzu, dodajemy sałatkę, a w sosjerkach podajemy sosy.

                    Panierowane krewetki
                    Panierowane krewetki
                    Źródło: TVN

                    DANIE GŁÓWNE

                    Gan Kua Kai, czyli kurczak w sosie red curry podany w mleku kokosowym

                    Czas przygotowania: 30min

                    Wersja Sai Sapparot czyli serwowana w ananasie

                    • 2 piersi z kurczaka
                      • 1-2 łyżki stołowe pasty red curry
                        • 0,5 l mleka kokosowego
                          • parę kropel sosu rybnego
                            • 1-2 łyżki stołowe cukru
                              • 4 ananasy

                                Sposób przygotowania:

                                Przecinamy ananasa na dwie części, tak aby powstało nam "naczynie" i "przykrywka”. Drążymy ananasa, aby w środku był pusty. W garnku gotujemy mleko kokosowe, a następnie wrzucamy pastę red curry i mieszamy. Po chwili dodajemy sos rybny, cukier (wedle uznania) i pokrojonego kurczaka. Gotujemy 10 minut. Pod koniec gotowania dorzucamy papkę ananasową (wydrążoną wcześniej ze środka ananasa). Zawartość garnka przelewamy do wydrążonego ananasa, przykrywamy czupryną ananasa i podajemy na stół.

                                Gan Kua Kai
                                Gan Kua Kai
                                Źródło: TVN

                                DESER

                                Sałatka owocowa z bakaliami

                                Czas przygotowania: 10min

                                • 4 banany
                                  • 4 brzoskwinie w syropie
                                    • 4 kiwi
                                      • serek waniliowy
                                        • rodzynki
                                          • orzechy laskowe
                                            • polewa czekoladowa

                                              Owoce kroimy w małe kawałki, dodajemy serek waniliowy oraz bakalie. Całość polewamy polewą czekoladową.

                                              Sałatka owocowa z bakaliami
                                              Sałatka owocowa z bakaliami
                                              Źródło: TVN

                                              Autor: TVN

                                              podziel się:

                                              Pozostałe wiadomości