Przepisy ANNY RUSOWICZ, 4 sezon, Olsztyn

Szprycha z koła
Szprycha z koła

PRZYSTAWKA

Szprycha z koła

Składniki:

  • 0,5 kg szynki lub gulaszu wieprzowego
    • 2 duże czerwone papryki
      • ogórki kiszone
        • pieczarki
          • 3 cebule
            • 1 pomidor
              • sera typu feta
                • 3 ząbki czosnku
                  • 1 jogurt naturalny
                    • 1 opakowanie serka kanapkowego z ziołami
                      • 1 opakowanie sera tartego ( na przykład mozzarella)
                        • 1/2 kostki rosołowej
                          • 1 łyżka majonezu
                            • 1/2 opakowania pomidorów cherry
                              • bazylia
                                • ketchup
                                  • musztarda
                                    • sól, pieprz
                                      • oliwa

                                        Sposób przygotowania:

                                        Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody z kostką rosołową, po chwili odsączamy. Kroimy w kostkę: paprykę, pieczarki i cebulę oraz ogórka kiszonego w grubsze plastry. Pokrojone składniki nadziewamy na patyczki w dowolnej kolejności, doprawiamy solą, pieprzem i polewamy oliwą. Gotowy szaszłyk pieczemy na grillu przez około 10 minut. Nóżki pieczarek odrywamy od kapelusza, środek lekko solimy i smarujemy aż do wyrównania brzegów serem kanapkowym z ziołami. Posypujemy tartym serem. Grillujemy przez 10 minut. Pomidory kroimy w plastry, które przykrywamy cienką warstwą sera feta zmieszanego z jogurtem naturalnym, majonezem i czosnkiem. Doprawiamy pieprzem i dekorujemy świeżą bazylią. Szaszłyki podajemy z gorącymi pieczarkami oraz plastrami pomidorów z serkiem feta.

                                        DANIE GŁÓWNE

                                        Amore Motore

                                        Amore Motore
                                        Amore Motore

                                        Składniki:

                                        • 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
                                          • 05, kg grzybów boczniaków
                                            • 0,5 kg makaronu świderki
                                              • 1 cebula
                                                • 2 ząbki czosnku
                                                  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
                                                    • 1 łyżeczka musztardy dijon
                                                      • 1 łyżeczka oliwy
                                                        • 2 ogórki kiszone
                                                          • 1/2 papryki czerwonej
                                                            • 1 pomarańcza
                                                              • 1 pomidor
                                                                • 1/2 opakowania pomidorów cherry
                                                                  • 200 g śmietany 22 %
                                                                    • parmezan
                                                                      • lubczyk
                                                                        • natka pietruszki
                                                                          • skórka pomarańczy
                                                                            • kiełki
                                                                              • sól, pieprz
                                                                                • magii

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Polędwicę kroimy wzdłuż, a następnie w paski. Długość pasków dostosowujemy do długości makaronu. Pokrojone mięso wkładamy do miski, dodajemy koncentrat, musztardę, oliwę, czosnek i cebulę. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Boczniaka kroimy w paski podobnej długości, co mięso. Gotujemy makaron. Mięso i boczniaka podsmażamy na patelni, po 15 minutach dodajemy makaron, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną magii. Na koniec dodajemy bardzo drobno pokrojonego ogórka kiszonego, skórkę pomarańczy oraz łyżkę śmietany. Całość posypujemy lubczykiem i parmezanem. oraz pokrojonym w drobną kosteczkę pomidorem i papryką. Danie dekorujemy pomidorkami, kiełkami, plastrami pomarańczy i posiekaną natką pietruszki.

                                                                                  DESER

                                                                                  Leśna przejażdżka

                                                                                  Leśna przejażdżka
                                                                                  Leśna przejażdżka

                                                                                  Składniki:

                                                                                  • 2 duże jogurty naturalne
                                                                                    • 4 banany
                                                                                      • 4 brzoskwinie
                                                                                        • świeże truskawki
                                                                                          • świeże owoce borówki amerykańskiej
                                                                                            • 1 opakowanie ciasteczek kruszonych
                                                                                              • posypka czekoladowa
                                                                                                • truskawki
                                                                                                  • cukier waniliowy
                                                                                                    • świeża mięta do dekoracji

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Rozdrobnione banany mieszamy z jogurtem i cukrem waniliowym. Pucharki wypełniamy warstwami: pokrojonych truskawek z borówkami, jogurtu, pokrojonych brzoskwiń oraz kolejnej warstwy jogurtu. Wierzch deseru dekorujemy kruszonką z ciastek i posypką czekoladową oraz listkiem mięty.

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości