Przepisy KAMILA LEMIESZEWSKIEGO, 4 sezon, Łódź

Domowa z makaronem
Domowa z makaronem

PRZYSTAWKA:

Domowa z makaronem

Składniki:

  • kość mięsna wołowego
    • szyja indycza
      • kawałki drobiu
        • 2 kostki rosołowe
          • mały przecier pomidorowy lub pomidory smażone na maśle z cebulą
            • 4 średnie marchewki
              • 2 pietruszki
                • 1/2 selera
                  • 1 cebula
                    • liść laurowy
                      • 3 ziarenka pieprzu
                        • makaron
                          • sól, pieprz,
                            • zioła prowansalskie
                              • rozmaryn

                                Sposób przygotowania:

                                Do garnka nalewamy około 3/4 wody i zagotowujemy. Następnie dodajemy kawałek drobiu i kostkę rosołową. Gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Wywar solimy i doprawiamy pieprzem według uznania. Dorzucamy ziarenka pieprzu i liście laurowe. Warzywa obieramy. Marchewkę kroimy w kostkę, a pietruszkę i seler ścieramy na grubych oczkach tarki. Warzywa dodajemy kolejno do garnka i wciąż. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną cebulę. Po około 15 minutach dodajemy przecier pomidorowy lub pomidory z patelni. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi i rozmarynem. Gotujemy jeszcze przez około 30 minut. Osobno gotujemy makaron. Ugotowany makaron wykładamy na talerze i zalewamy zupą. Możemy podać ze śmietaną i posiekaną pietruszką.

                                Makaron

                                Składniki:

                                • 100 dag mąki pszennej
                                  • 5 jajek
                                    • 450 ml mleka
                                      • 250 ml wody
                                        • 1 łyżka oleju
                                          • sól

                                            Sposób przygotowania:

                                            Do mąki wbijamy jajka. Stopniowo dodajemy wodę, mleko i sól. Ciasto wyrabiamy na jednolitą masę. Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto rozwałkowujemy. Kroimy na drobny makaron. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Jeśli makaron wypłynął na powierzchnie oznacza, że jest gotowy.

                                            DANIE GŁÓWNE:

                                            Słodka polędwica

                                            Słodka polędwica
                                            Słodka polędwica

                                            Sos

                                            Składniki:

                                            • 1/3 szklanki białego wina
                                              • 1 cebula posiekana
                                                • 1/4 szklanki bulionu drobiowego
                                                  • 1/3 szklanki sok z granatu
                                                    • 2 łyżeczki miodu
                                                      • 4 łyżki ziarenek granatu
                                                        • pieprz czarny ziarnisty świeżo mielony
                                                          • 2 łyżki szczypiorku

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Do rondelka wlewamy wino i dodajemy cebulkę, dusimy na wolnym ogniu aż większość płynu wyparuje. Wlewamy bulion z kurczaka, sok z granatu i gotujemy przez około 5 minut, aż sos się zredukuje o połowę. Dodajemy miód i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Mieszamy z ziarenkami granatu i doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

                                                            Polędwiczki

                                                            Składniki:

                                                            • 500 g polędwicy wołowej
                                                              • 250 ml półwytrawnego, czerwonego wina
                                                                • marynowany zielony pieprz
                                                                  • oliwa z oliwek, sól, pieprz
                                                                    • ziemniaki
                                                                      • oliwa z oliwek
                                                                        • pestki słonecznika
                                                                          • czerwona papryka do przybrania

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Polędwicę krótko obsmażamy na oliwie z obu stron 2- 3 minuty. Przekładamy mięso do garnka i zalewamy winem. Dusimy mięso w winie ok. 10 – 15 minut. Po zakończeniu duszenia zagęszczamy odrobiną mąki i śmietany sos powstały z wina i przyprawiamy go solą, pieprzem i oczywiście zielonym pieprzem. Po zagotowaniu polewamy nim polędwicę. Mięso podajemy z opiekanymi w piekarniku z oliwą, ziołami i pestkami słonecznika ćwiartkami ziemniaków, polane sosem i przybrane owocami granatu oraz drobno pokrojoną papryką.

                                                                            DESER:

                                                                            Buraczane kluseczki z jogurtem

                                                                            Buraczane kluseczki z jogurtem
                                                                            Buraczane kluseczki z jogurtem

                                                                            Kluseczki buraczane

                                                                            Składniki:

                                                                            • 200 g ugotowanych (lub upieczonych) buraków
                                                                              • 400 g ugotowanych ziemniaków
                                                                                • 70 g mąki pszennej
                                                                                  • 50 g mąki ziemniaczanej
                                                                                    • 2 łyżki mąki z orzechów laskowych
                                                                                      • sól i pieprz do smaku
                                                                                        • jajko

                                                                                          Dodatki (do wyboru)

                                                                                          • jogurt
                                                                                            • dżem jagodowy
                                                                                              • syrop z czarnego bzu
                                                                                                • bita śmietana
                                                                                                  • banan do przybrania
                                                                                                    • kakao do posypania bitej śmietany

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Ziemniaki i buraki miksujemy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. W dużym garnku gotujemy wodę. Ciasto dzielimy na 4 części i z każdej formujemy wałek, który kroimy na kluski wielkości około 3cm. Pokrojone kluski kładziemy na wrzącą wodę i delikatnie mieszamy. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotujemy jeszcze ok. 2 minuty. Łyżką cedzakową wykładamy na talerz, dokładnie odsączając wodę. Czynność powtarzamy aż zużyjemy całe ciasto. Kluski podajemy ciepłe z miodem, dżemem jagodowym, udekorowane bitą śmietaną i plasterkami banana.

                                                                                                      Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości