Przepisy KAROLINY GRZESICZAK, 4 sezon, Wrocław

Placuszki rybaka
Placuszki rybaka

PRZYSTAWKA:

Placuszki Rybaka

Składniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
    • 1/2 kg mieszanki ryb i owoców morza (łosoś, dorsz i krewetki)
      • 8 dużych krewetek do dekoracji
        • świeży por
          • natka pietruszki
            • cytryna
              • 1 jajko
                • bułka tarta
                  • olej do smażenia
                    • oliwa
                      • ocet balsamiczny
                        • sałata roszponka do dekoracji

                          Sposób przygotowania:

                          Ziemniaki gotujemy, studzimy a następnie ugniatamy widelcem w misce. Ryby gotujemy i odcedzamy. Dodajemy do ziemniaków i całość ponownie ugniatamy widelcem. Następnie dodajemy posiekanego pora i natkę pietruszki, wszystko skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 30 min do lodówki. Z masy formujemy 8 kotlecików, które smarujemy jajkiem i obtaczamy w bułce tartej. Następnie obsmażamy z obu stron na złoto. Na osobnej patelni smażymy krewetki do dekoracji. Na talerzu kładziemy garstkę sałaty roszponki a następnie polewamy ją oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Usmażone kotleciki kładziemy na sałacie. Dekorujemy plasterkiem cytryny i krewetkami.

                          DANIE GŁÓWNE:

                          Kociołek Pasterza

                          Kociołek pasterza
                          Kociołek pasterza

                          Składniki:

                          • 1 kg polędwicy wołowej,
                            • 2 małe cebule grubo pokrojone
                              • 2 ząbki czosnku
                                • 200 g mieszanki grzybów (świeżych pieczarek i suszonych grzybów leśnych- namoczonych w wodzie)
                                  • 125 ml czerwonego wina wytrawnego
                                    • ciasto francuskie
                                      • 200 g mini marchewek
                                        • 200 g fasolki szparagowej
                                          • sezam
                                            • masło
                                              • mąka
                                                • oliwa
                                                  • 1 jajko

                                                    Sposób przygotowania:

                                                    Mięso kroimy w 2 cm kostkę. Pokrojone mięso obtaczamy w mące. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy wołowinę, aż się zarumieni ze wszystkich stron. Odcedzamy namoczone suszone grzyby, wodę z moczenia zachowujemy. Na patelni smażymy cebulę, pokrojone pieczarki i suszone grzyby, aż wszystko zmięknie. Do mięsa dodajemy grzyby z cebulą, wodę z suszonych grzybów i wino. Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, aż mięso się zrobi miękkie a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Przekładamy mięso do 4 osobnych kociołków. Przykrywamy ciastem francuskim, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180°C aż ciasto się zarumieni. Gotujemy marchewkę i fasolkę na parze. Na rozgrzanej patelni prażymy sezam. Dodajemy masło i warzywa. Całość mieszamy. Mięso podajemy z ciastem francuskim i gotowanymi warzywami.

                                                    DESER:Cytrynowa miłość wyspiarzy

                                                    Cytrynowa miłość wyspiarzy
                                                    Cytrynowa miłość wyspiarzy

                                                    Składniki:

                                                    Ciasto

                                                    • 1 1/2 szklanki mąki
                                                      • 1 łyżka cukru pudru
                                                        • 140 g masła
                                                          • 1 żółtko
                                                            • 2 łyżki zimnej wody

                                                              Krem cytrynowy

                                                              • 1 szklanka mąki kukurydzianej
                                                                • 1 1/2 szklanki cukru pudru
                                                                  • 1 szklanka soku z cytryny
                                                                    • 1/2 szklanki wody
                                                                      • 2 łyżki skórki z cytryny drobno startej
                                                                        • 100 g masła
                                                                          • 3 żółtka

                                                                            Beza

                                                                            • 3 białka
                                                                              • 100 g cukru

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Mąkę, cukier puder i masło, mieszamy aż powstaną grudy. Dodajemy 3 żółtka i wodę i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Przykrywamy i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Foremki na tarty smarujemy masłem. Ciasto rozwałkowujemy, rozkładamy w foremkach i przygniatamy lekko do dna. Całość przykrywamy i wstawiamy na chwilę do zamrażarki. Następnie nagrzewamy piekarnik do 220-240°C. Do pieczenia, ciasto przykrywamy pergaminem i kładziemy na nim suchy ryż lub fasolę. Pieczemy przez 10 – 15 minut. Następnie usuwamy pergamin razem z obciążeniem i jeszcze pieczemy przez 10 minut. Gotowe mini tarty studzimy. W średnim rondlu mieszamy mąkę kukurydzianą z cukrem. Stopniowo dolewamy sok z cytryny i wodę, aby całość uzyskała gładką konsystencję. Gotujemy na dużym ogniu, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez 1 minutę. Zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny, masło i 1 żółtko. Całość studzimy przez 10 minut. Gotową masę wykładamy na wystudzone tarty. Przykrywamy i wstawiamy na 2 godziny do lodówki. Ubijamy białka na sztywno dodając po łyżce cukru. Wykładamy na wierzch kremu (można za pomocą rękawa cukierniczego), następnie wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 10 min w temp. 150-160oCaż beza będzie twarda z wierzchu, a miękka w środku.

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości