Przepisy IWONY TOMASZEWSKIEJ, 4 sezon, Białystok

Kieszonki Iwonki
Kieszonki Iwonki

PRZYSTAWKA:

Kieszonki Iwonki w rytmie salsy

Ciasto

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
    • sól
      • 1/2 szklanki ciepłej wody
        • 2 jaja
          • 1 łyżeczka oleju

            Farsz

            Składniki

            • 3 łyżki masła
              • 1 cebula
                • 1/2 zielonej papryki
                  • 1 łodyga selera naciowego
                    • czosnek
                      • 1 udko kurczaka lub indyka
                        • 2-3 pomidory
                          • sól, bazylia
                            • ser ricotta
                              • olej

                                Salsa

                                Składniki:

                                • 2-3 ząbki czosnku
                                  • 1 cebula
                                    • 2 pomidory
                                      • mała puszka papryczek jalapeño
                                        • szczypiorek
                                          • sól, cukier

                                            Sposób przygotowania:

                                            Salsa:

                                            Cebulę pokrojoną w kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek szklimy na odrobinie oleju. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i papryczki. Smażymy do momentu odparowania soku, a następnie doprawiamy. Sos przekładamy do małych miseczek i dekorujemy posiekanym świeżym szczypiorkiem.

                                            Farsz:

                                            Udko kurczaka lub indyka gotujemy w rosole. Pokrojoną w kostkę cebulę szkolimy na maśle. Następnie dodajemy pokrojonego selera oraz paprykę. Smażymy chwilę na niewielkim ogniu delikatnie mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone w kosteczkę pomidory. Wszystko dusimy przez ok. 10 minut do momentu odparowania soku z pomidorów. Farsz zdejmujemy z ognia i studzimy. Następnie dodajemy mięso oraz ser ricotta. Całość doprawiamy solą oraz bazylią.

                                            Pierogi:

                                            Mąkę przesiewamy do miski lub na stolnicę. Dodajemy jajka oraz sól i przez około 10 minut wyrabiamy ciasto, stopniowo dolewając wodę i dodając łyżeczkę oleju, tak, aby ciasto odchodziło od ręki. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne, konsystencję można regulować dosypując niewielką ilość mąki lub dolewając niewielką ilość wody. Następnie gotowe ciasto dzielmy na porcje i rozwałkowujemy, minimalnie podsypując mąką, na grubość około 2 mm. Wycinamy z ciasta krążki, na nich układamy czubatą łyżeczkę nadzienia i sklejamy. Pierogi smażymy na głębokim tłuszczu do momentu zrumienienia. Podajemy z salsą.

                                            DANIE GŁÓWNE:

                                            Wieprz na chruście przytulony do zioła

                                            Wieprz na chruście
                                            Wieprz na chruście

                                            Składniki:

                                            • 1 kg polędwiczek wieprzowych
                                              • tymianek, sól, pieprz, maggi, czosnek, oliwa

                                                Sos

                                                Składniki:

                                                • 50 dag kurek
                                                  • 1 szklanka wina białego półsłodkiego
                                                    • 1 cebula
                                                      • śmietanka 30%
                                                        • masło
                                                          • mąka
                                                            • pieprz biały

                                                              Masa na placki

                                                              Składniki:

                                                              • 1 kg ziemniaków
                                                                • cebula
                                                                  • pieprz, sól
                                                                    • 2 łyżki mąki
                                                                      • 2 jajka

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Mięso:

                                                                        Polędwiczki nacieramy przyprawami, owijamy w folię i wstawiamy na ok. 12 godzin do zamarynowania w lodówce. Następnie mięso obsmażamy na rozgrzanym maśle ze wszystkich stron na złoto, przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy powstałym na patelni sosem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 45 minut.

                                                                        Placki:

                                                                        Ziemniaki obieramy, suszymy i ucieramy na tarce o grubych oczkach. Odcedzamy nadmiar płynu, dodajemy startą cebulę i kolejno: jajka, przyprawy oraz mąkę. Całość dokładnie mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron.

                                                                        Sos:

                                                                        Na patelni rozgrzewamy masło, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz kurki. Dusimy na małym ogniu do momentu aż kurki będą miękkie. Dodajemy wino i jeszcze chwilę gotujemy. Na koniec wlewamy śmietankę i wszystko razem dokładnie mieszamy. Możemy dodać trochę mąki, aby zagęścić sos. Doprawiamy pieprzem według uznania. Placki układamy na talerzu wraz z pokrojonymi w plastry polędwiczkami. Polewamy sosem kurkowym. Całość dekorujemy świeżą pietruszką.

                                                                        DESER

                                                                        Puzzle pszczelarza

                                                                        Puzzle pszczelarza
                                                                        Puzzle pszczelarza

                                                                        Faworki

                                                                        Składniki

                                                                        • 6 żółtek
                                                                          • 1/4 szklanki piwa jasnego
                                                                            • 2 i 1/2 szklanki mąki

                                                                              Polewa miodowa

                                                                              Składniki:

                                                                              • 1 i 1/2 szklanki wody
                                                                                • 1/2 szklanki miodu
                                                                                  • 1/2 margaryny
                                                                                    • 1/2 szklanki cukru

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Ciasto:

                                                                                      Wszystkie składniki razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na porcje, cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski o długości 8 cm i szerokości 3 cm. W środku każdego paska robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. W dużym, szerokim garnku rozgrzewamy litr oleju i wkładamy do niego maksymalnie po 3 faworki jednocześnie. Po około 20 sekundach, gdy od spodu zaczną się rumienić, przekładamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 20 sekund do czasu aż lekko się zarumienią. Faworki powinny być blado złote. Upieczone faworki układamy na papierowym ręczniku.

                                                                                      Polewa:

                                                                                      Wszystkie składniki masy wkładamy do garnka i gotujemy przez 40 minut ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć i lepić się. Następnie zdejmujemy z ognia, studzimy.

                                                                                      Wykonanie mrowiska:

                                                                                      Na dużym talerzu lub półmisku układamy warstwę usmażonych faworków, które polewamy masą miodową, posypujemy makiem rodzynkami lub pokruszonymi orzechami (wedle uznania). Następnie układamy drugą warstwę i ponownie polewamy masą miodową i posypujemy makiem. Kolejne warstwy układamy tak samo aż do wykończenia składników.

                                                                                      Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości