Przepisy SYLWII BOŻĘCKIEJ, sezon 5, Zielona Góra

Łosoś w algach
Łosoś w algach

PRZYSTAWKA:

Łosoś w algach

Łosoś w algach
Łosoś w algach

Składniki:

  • 300 g ryżu nishiki
    • 1 biały serek
      • opakowanie wędzonego łososia / mogą być również krewetki
        • pęczek szczypiorku
          • 1 ogórek
            • 1 papryka
              • 1 rzodkiew
                • 1 awokado
                  • 1 opakowanie płatów nori
                    • sezam do dekoracji
                      • sos sojowy
                        • marynowany imbir
                          • wasabi

                            Sposób przygotowania:

                            Ryż płuczemy 7 razy. Następnie wrzucamy do garnka i zalewamy wodą w proporcji 1:1,5 ryżu do wody. Gotujemy przez 15 minut, a na następne 15 minut pozostawiamy pod przykryciem. Płaty nori kroimy na pół. Na wierzch wykładamy warstwę ryżu, którą smarujemy cienką warstwą serka białego. Wszystkie pozostałe składniki kroimy w cienkie paseczki i wykładamy na warstwę ryżu. Całość zwijamy ciasno w rolkę, którą następnie kroimy na sześć części. Podajemy z wasabi, sosem sojowym, imbirem marynowanym oraz sezamem.

                            Zupa miso

                            Składniki:

                            • 1 l wywaru warzywnego
                              • 2-3 łyżki pasty sojowej
                                • opakowanie tofu ( jedwabiste)
                                  • l łyżeczka sosu sojowego
                                    • algi japońskie wakame
                                      • grzyby mun

                                        Sposób przygotowania:

                                        Do wywaru dodajemy pastę sojową oraz sos sojowy. Następnie dodajemy pokrojone, namoczone wcześniej we wrzątku grzyby, oraz pokrojone w kostkę tofu. Na samym końcu dodajemy algi.

                                        DANIE GŁÓWNE:

                                        Yakitori don na patyku

                                        Yakitori don
                                        Yakitori don

                                        Składniki:

                                        • 1/2 kg udźca z kurczaka / łosoś i tofu w wersji wegetariańskiej
                                          • 1 łyżka oleju z orzechów arachidowych
                                            • uprażony sezam
                                              • 300-400 g ryżu
                                                • 1 por

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Ryż gotujemy, w taki sam sposób jak do sushi. Kurczaka marynujemy przynajmniej przez 20 minut, w połowie ilości przygotowanego wcześniej sosu. W wersji wegetariańskiej w ten sam sposób marynujemy pokrojone w kostki łososia i tofu. Pokrojonego w duże kawałki kurczaka nabijamy na patyki i pieczemy w temperaturze 190ºC przez około 20 minut, aż do zarumienienia mięsa. Podobnie postępujemy z łososiem i tofu. Pozostałą część sosu mieszamy z jedną łyżką mąki ziemniaczanej i zagotowujemy. Gotowe szaszłyki układamy na ryżu. Całość posypujemy prażonym sezamem i posiekanym porem. Podajemy z sosem.

                                                  Sos

                                                  Składniki:

                                                  • 150 ml sosu sojowego
                                                    • 150 ml wody
                                                      • 3 łyżki wina japońskiego mirin
                                                        • 2 łyżki sake
                                                          • 80 g brązowego cukru
                                                            • świeży tarty imbir

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Wszystkie składniki mieszamy a następnie podgrzewamy w garnku mieszając aż całkowitego rozpuszczenia się cukru.

                                                              DESER:

                                                              Amarantusowe tropiki

                                                              Amarantusowe tropiki
                                                              Amarantusowe tropiki

                                                              Składniki:

                                                              • 1 banan
                                                                • 5 łyżek mąki orkiszowej
                                                                  • mleko
                                                                    • 1 jajko przepiórcze
                                                                      • syrop z agawy
                                                                        • olej
                                                                          • 4-5 łyżek cukru muscovado
                                                                            • opakowanie śmietanki roślinnej
                                                                              • 2 szklanki nasion amarantusa
                                                                                • 1 szklanka wiórków kokosowych
                                                                                  • syrop klonowy
                                                                                    • owoce granatu do dekoracji

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Z mąki, mleka i jajka przygotowujemy ciasto naleśnikowe, które następnie słodzimy syropem z agawy. Pokrojone banany maczamy w otrzymanym cieście, a następnie smażymy w głębokim oleju. Cukier rozpuszczamy na patelni, następnie dolewamy śmietankę. Mieszamy do uzyskania gęstego karmelu. Wiórki kokosowe mieszamy z amarantusem. Stopniowo dolewamy syrop klonowy. Całość dokładnie mieszamy. Masa powinna się kleić. Z otrzymanej masy lepimy małe kulki. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez 20 minut. Pestki granatu krótko moczymy w ciepłej wodzie. Na talerzu układamy kawałki banana polanego karmelem oraz kilka kulek z amarantusa. Całość posypujemy pestkami granatu.

                                                                                      podziel się:

                                                                                      Pozostałe wiadomości