Przepisy Piotra Sonnenberga, sezon 6, Wrocław

Czarne szaleństwo
Czarne szaleństwo

PRZYSTAWKA:

Czarne szaleństwo z kluską w odwecie

Składniki:

  • 1 kg mięsa z kaczki
    • 200 ml krwi kaczej
      • 2 marchwie
        • 1 pietruszka

          1/2 selera

          • 250 ml drylowanych wiśni z kompotu
            • 2 jabłka
              • 2 gruszki
                • 100 g rodzynek
                  • 100 g śliwek suszonych
                    • 2 łyżki mąki pszennej
                      • 2 łyżki octu
                        • sól
                          • pieprz
                            • cukier

                              Sposób przygotowania:

                              Gotujemy bulion z kaczki i warzyw. Kiedy bulion jest gotowy dodajemy owoce, a następnie krew mieszamy z mąką i octem i wlewamy ją do gotującego się bulionu, cały czas mieszając. Gdy mięso i warzywa są miękkie, wyjmujemy je, kroimy na drobne kawałki i ponownie dodajemy do zupy. Zupę podajemy z kluskami

                              Kluski z pokrywy

                              Składniki:

                              • 1 kg ziemniaków
                                • 200 ml mąki pszennej
                                  • sól
                                    • jajko

                                      Sposób przygotowania:

                                      Ziemniaki ścieramy na tarce, podobnie jak na placki ziemniaczane. Odsączamy nadmiar wody, dodajemy jajko. Ciasto solimy, dosypujemy mąki tak, aby ciasto stało się gęste i odchodziło od łyżki. Ciasto wyrabiamy i posypujemy mąką, by nie ciemniało. Kluski wrzucamy dużą łyżką do wrzącej, osolonej wody i gotujemy około 5 minut. Na koniec kluski odcedzamy i przelewamy olejem.

                                      Młyńskie wariacje
                                      Młyńskie wariacje

                                      DANIE GŁÓWNE:

                                      Młyńskie wariacje lasem pachnące

                                      Składniki:

                                      • 4 piersi z kurczaka
                                        • 25 dag opieniek
                                          • 2 cebule
                                            • sól
                                              • pieprz
                                                • kurkuma
                                                  • bułka tarta
                                                    • 1 jajko

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Piersi z kurczaka lekko rozbijamy, solimy i panierujemy w mieszance mąki z bułką tartą i kurkumą. Kotlety smażymy na złoty kolor.

                                                      Opieńki kroimy na małe kawałki i dusimy na małym ogniu razem z posiekaną cebulką. Całość redukujemy do konsystencji farszu. Na usmażone piersi z kurczaka kładziemy łyżkę farszu z opieniek, polewamy sosem i podajemy z kopytkami

                                                      KopytkaSkładniki:

                                                      • 1 kg ziemniaki
                                                        • 200 g mąka pszenna
                                                          • 1 jajko
                                                            • sól

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Do ugotowanych, ostudzonych i zmielonych ziemniaków dodajemy mąkę, sól i 1 jajko. Wyrabiamy jednolite ciasto, które formujemy i kroimy na kształt kopytek. Kluski oprószamy delikatnie mąką i wrzucamy do gotującej się wody. Gotujemy 3 minuty od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Na koniec kluski odcedzamy i przelewamy olejem.

                                                              SosSkładniki:

                                                              • 100 g podgrzybków suszonych
                                                                • śmietana
                                                                  • sos sojowo-grzybowy
                                                                    • mąka kukurydziana

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Podsmażamy grzyby z cebulą. Następnie podlewamy wodą, dodajemy przyprawy i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę z mąka kukurydzianą i sos sojowo-grzybowy.Czerwona kapusta

                                                                      Składniki

                                                                      • 1 czerwona kapusta
                                                                        • 2 jabłka
                                                                          • ocet
                                                                            • sól
                                                                              • pieprz
                                                                                • zalewa z papryki konserwowej
                                                                                  • cukier

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Kapustę kroimy i przesmażamy z cebulą. Dusimy do miękkości, zakwaszamy zalewą z papryki konserwowej, dodajemy pokrojone jabłka oraz sól, pieprz i cukier do smaku.

                                                                                    Cztery pory roku
                                                                                    Cztery pory roku

                                                                                    DESER:

                                                                                    Cztery pory roku z jajem

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 500 g serka mascarpone
                                                                                      • 360 g jogurtu greckiego
                                                                                        • 2 łyżki soku z cytryny
                                                                                          • 3 łyżki cukru pudru
                                                                                            • owoce: jabłka, gruszki, banany, truskawki, liczi
                                                                                              • listki mięty
                                                                                                • 25 ml likieru jajecznego

                                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                                  Mascarpone i jogurt grecki dokładnie mieszamy. Do powstałej masy dodajemy przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Na dno naczynia wlewamy likier jajeczny, po czym rozprowadzamy połowę przygotowanej masy i układamy na niej owoce. Następnie przykrywamy je pozostałą częścią masy i dekorujemy listkiem mięty.

                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości