Przepisy TOMASZA MAKSYMIUKA, 4 sezon Poznań

Krewetkowy grzejnik
Krewetkowy grzejnik

PRZYSTAWKA:

Krewetkowy grzejnik

Składniki:

  • 450 g dużych krewetek
    • 4 łyżki ryżu
      • 2 kostki rosołowe
        • 2 łyżeczki sosu rybnego
          • puszka mleka kokosowego
            • 3 cebule szarlotki
              • 2 duże pomidory świeży imbirodrobina papryki chiliszczypiorekoliwa i odrobina masła do smażenia

                Sposób przygotowania:

                Do gotującej wody wrzucamy 2 kostki rosołowe oraz dodajemy pokrojoną cebulę, imbir, paprykę chili. Całość gotujemy przez 20 minut pod przykryciem. Po 20 minutach dodajemy mleko kokosowe, połowę krewetek, pomidory bez skórki, sos rybny i gotujemy pod przykryciem przez kolejne 15 minut. Następnie miksujemy. Drugą połowę krewetek marynujemy imbirem, czosnkiem i papryczką chili. Następnie smażymy na maśle razem z marynatą i dodajemy do zupy. Zupę podajemy z drobno posiekanym szczypiorkiem.

                DANIE GŁÓWNE:

                Kurczak z wietrznej wyspy

                Kurczak z wietrznej wyspy
                Kurczak z wietrznej wyspy

                Składniki:

                • 0,5 kg piersi z kurczaka
                  • 200 g szpinaku
                    • 1 łyżka gęstej śmietany
                      • 1 ząbek czosnku
                        • 8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
                          • niewielki kawałek twardego sera
                            • 4 plastry koziego sera
                              • sól pieprz do smaku

                                Sposób przygotowania:

                                Piersi kurczaka rozbijamy, solimy, pieprzymy. Szpinak dusimy na patelni z dodatkiem śmietany, czosnku, oraz odrobiny startego twardego sera. Rozbite piersi smarujemy z jednej strony szpinakiem, na szpinaku układamy pokrojony ser kozi, zwijamy a następnie później zawijamy w szynkę szwarcwaldzką. Na sam koniec wszystko zawijamy w folię aluminiową (należy uważać żeby końcówka folii aluminiowej znalazła się u góry zawijańca). Pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez 1 godzinę.

                                Sos mojo

                                Składniki:

                                • 140 g jasnego chleba
                                  • 4 łyżki stołowe octu winnego
                                    • 4 łyżki stołowe wody
                                      • 2 ząbki czosnku
                                        • 1 łyżeczka mielonego kminku
                                          • 4 łyżeczki słodkiej papryki
                                            • 1 łyżeczka oregano
                                              • odrobina papryczki chili
                                                • 50 ml oliwy

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  Z chleba odkrajmy skórę, następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego naczynia. Polewamy octem winnym i wodą. Posypujemy słodką papryką, kminkiem, oregano, dodajemy czosnek. Następnie dodajemy oliwę i miksujemy. W przypadku zbyt dużej gęstości sosu dodajemy odrobinę wody. Wkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.

                                                  Pomarszczone ziemniaki

                                                  Składniki:

                                                  • 0,5 kg niedużych (2-4 cm średnicy) ziemniaków
                                                    • 1,5 łyżki stołowej soli morskiej

                                                      Sposób przygotowania:

                                                      Na dnie garnka układamy umyte ziemniaki w mundurkach. Zalewamy wodą tylko do ich przykrycia, dodajemy sól. Gotujemy bez przykrycia, do odparowania prawie całej ilości wody. Przed podaniem wstawiamy na 10 minut do rozgrzanego do 100°C piekarnika, aby odparować resztę wody, w ten sposób ziemniaki pokryją się solą. Podajemy z sosem mojo. Dekorujemy papryką, serem kozim i szczypiorem.

                                                      DESER:

                                                      Ostra wisienka

                                                      Ostra wisienka
                                                      Ostra wisienka

                                                      Składniki:

                                                      • 200 g wiśni
                                                        • 0,5 l śmietany kremówki 30%
                                                          • 4 bezy
                                                            • 200 g czekolady
                                                              • 50 g masła
                                                                • wiśniówka
                                                                  • galaretka wiśniowa
                                                                    • papryczka chili do smaku

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Na dnie pucharków układamy wiśnie, pokrojoną w kostkę galaretkę wiśniową pokruszone bezy i bitą śmietanę. Następnie wkładamy do słodzenia do lodówki i przygotowujemy mus czekoladowy.

                                                                      Mus czekoladowy

                                                                      0,2 l śmietany zagotowujemy w rondelku, dodajemy masło i czekoladę. Następnie dodajemy odrobinę drobno pokrojonej papryczki chilli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy mus czekoladowy wykładamy na wierzch naszego deseru. Deser ozdabiamy wisienką nasączoną wiśniówką z listkiem mięty.

                                                                      Więcej przepisów znajdziecie na kulinarni.pl >

                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości