Przepisy TOMASZA SŁAWIKA, 4 sezon, Wrocław

Figi nadziewane
Figi nadziewane

PRZYSTAWKA:

Figi nadziewane szalikiem otulane

Składniki:

  • 4 świeże figi
    • bekon w cienkich plasterkach
      • kozi ser
        • cukier trzcinowy
          • rukola
            • sól, pieprz

              Sposób przygotowania:

              Bekon podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia, a następnie odsączamy. Figi nacinamy na krzyż, wybieramy porcję miąższu ze środka, a w to miejsce wkładamy kawałek koziego sera. Figę ściskamy, aby nadać jej pierwotny kształt. Owijamy każdą figę 2 plasterkami bekonu i spinamy wykałaczką. Mieszamy cukier z solą i pieprzem i powstałą masą nacieramy figi. Figi układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy w nagrzanym piekarniku przez 3-4 minuty aż do ich zrumienienia. Na talerzach rozkładamy rukolę, na niej kładziemy figi, całość polewamy sosem.

              Sos balsamiczny

              Składniki:

              • ocet balsamiczny
                • oliwa
                  • czosnek
                    • musztarda dijon
                      • cukier
                        • sól
                          • pieprz

                            Sposób przygotowania:

                            Wszystkie składniki wlewamy do słoika i energicznie mieszamy.

                            DANIE GŁÓWNE:

                            Indyk co po szyszkę sięgnął

                            Indyk
                            Indyk

                            Składniki:

                            • świeże tuszki kalmara
                              • piersi z indyka
                                • ryż
                                  • makaron nitki
                                    • olej
                                      • mąka
                                        • dymka
                                          • olej sezamowy
                                            • masło klarowane
                                              • pomarańczowa papryka
                                                • różyczki brokułów
                                                  • kolbki małej kukurydzy
                                                    • seler naciowy
                                                      • pędy bambusa
                                                        • marchew
                                                          • groszek
                                                            • por
                                                              • cebula
                                                                • kiełki fasoli
                                                                  • czosnek
                                                                    • imbir
                                                                      • czerwona papryczka pepperoni
                                                                        • przyprawa chińska do mięs

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Piersi z indyka kroimy w paski i krótko marynujemy w odrobinie posiekanego czosnku, przyprawy chińskiej i oleju. Tuszki kalmara kroimy wzdłuż na pół, nacinamy na krzyż i kroimy w prostokątne paski. Następnie blanszujemy je we wrzątku przez około 20 sekund, wyjmujemy i odsączamy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy indyka, następnie wyjmujemy i odsączamy z tłuszczu. W garnku do smażenia lub patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy posiekany imbir i czosnek. Następnie dodajemy zmieszane wcześniej pozostałe składniki sosu. Całość mieszamy i zagotowujemy do zgęstnienia. Kukurydzę, seler, marchew, por i papryczkę kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, a cebulę w piórka. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy zmieszane ze sobą: posiekany imbir, czosnek i papryczkę pepperoni. Następnie dodajemy paprykę, marchew, cebulę i pora, całość doprawiamy przyprawą chińską, mieszamy i smażymy przez około 4-5 minuty. Dodajemy pozostałe warzywa, ponownie doprawiamy przyprawą chińską, całość mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty. Następnie dodajemy indyka i kalmara, wlewamy gorący sos, mieszamy i całość dusimy przez 3-4 minuty. W międzyczasie w garnku do smażenia roztapiamy masło klarowane, wsypujemy surowy makaron nitki i podsmażamy go, aż do uzyskania złotego koloru. Wsypujemy ryż, mieszamy, dodajemy wodę, sól i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum i pozostawiamy danie pod przykryciem aż ryż wchłonie całą wodę. Następnie nakładamy na wierzch kilka kawałków masła i przykrywamy. Czekamy aż masło się rozpuści. Całość mieszamy widelcem. Indyka i kalmary w sosie z warzyw nakładamy na talerze, posypujemy pokrojoną dymką, skrapiamy olejem sezamowym. W osobnych miseczkach podajemy ryż z makaronem.

                                                                          Sos

                                                                          • bulion
                                                                            • sos sojowy
                                                                              • imbir
                                                                                • czosnek
                                                                                  • keczup
                                                                                    • cukier trzcinowy
                                                                                      • sól, pieprz
                                                                                        • mąka kukurydziana
                                                                                          • olej

                                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                                            Wszystkie składniki poza imbirem i czosnkiem dokładnie mieszamy.

                                                                                            DESER:

                                                                                            Zmysłowy Pan Banan w gorącej odsłonie

                                                                                            Zmyslowy Pan Banan
                                                                                            Zmyslowy Pan Banan

                                                                                            Składniki:

                                                                                            • 4 średniej wielkości twarde banany
                                                                                              • gorzka czekolada
                                                                                                • rum
                                                                                                  • świeżo starty imbir
                                                                                                    • maliny

                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                      Banany opiekamy w skórkach w dużej temperaturze w piekarniku z obu stron, tak, by skórki zrobiły się całkiem czarne. Maliny miksujemy blenderem z odrobiną cukru waniliowego i szczyptą chili. Następnie otrzymany mus przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek. Banany wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na talerzyki. Rozcinamy skórkę na całej długości i wyjmujemy banana ze środka. Robimy w nim lekkie nacięcie wzdłuż i posypujemy go odrobiną startego imbiru. Następnie w nacięcie wkładamy rozdrobnione kostki czekolady. Talerzyk dekorujemy musem malinowym. Banana polewamy rumem, podpalamy i od razu podajemy.

                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości