Sposób przygotowania:
Ciasto
- Łączymy mąkę, cukier i sól.
- Dokładnie mieszamy.
- W trakcie mieszania dolewamy powoli na zmianę wodę i oliwę i rozpuszczone drożdże.
- Całość mieszamy około 10 minut.
- Gotowe ciasto zwilżamy niewielką ilością oliwy i odstawiamy na 3 minuty.
- Ciasto dzielimy na cztery części.
- Każdą część umieszczamy w osobnym naczyniu i przykrywamy wilgotną ścierką.
- Pozostawiamy na 4 godziny w ciepłym miejscu.
- Ciasto rozwałkowujemy i wyrównujemy.
- Na każde kawałek ciasta nakładamy sos.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 250°C przez 5 minut.
Sosy
- Do pomidorów z puszki dodajemy sól, pieprz, oregano, odrobinę oliwy i paprykę.
- Sos pomidorowy dzielimy na cztery części.
- Do jednej dodajemy mozzarellę (na minutę przed końcem pieczenia)
- Do drugiej mozzarellę (na minutę przed końcem pieczenia) i pokrojoną drobno białą kiełbasę.
- Trzecią porcję sosu łączymy z krewetkami koktajlowymi.
- Do czwartej części sosu dodajemy cebule pokrojone w pióra.
podziel się: