ROZGRZEWAJĄCY PTAK W BULWIE Katarzyny Bober-Kowalik (Rzeszów)

Rozgrzewający ptak w bulwie
Rozgrzewający ptak w bulwie

Sposób przygotowania:

  • 3 kostki smalcu roztapiamy z przyprawami.
    • Piersi z gęsi układamy na patelni, zalewamy gorącym smalcem. Wkładamy do piekarnika na 120 minut, 140 °C.
      • W garnku podgrzewamy masło, wrzucamy imbir, podsmażamy.
        • Następnie do garnka wrzucamy marchew, po kilku minutach dorzucamy dynię.
          • Dusimy na wolnym ogniu, po jakimś czasie dodajemy wody i nadal dusimy aż do rozpadnięcia się warzyw. Doprawiamy solą. Blendujemy wszystko na gładkie puree.
            • 4 kostki masła klarujemy w garnku, wrzucamy ziemniaki, czosnek i sól. Gotujemy confit do miękkości.
              • Przypalamy 5 łyżek cukru, następnie dorzucamy wiśnie, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Redukujemy aż do uzyskania sosu.
                podziel się:

                Pozostałe wiadomości