Rozkosz pustelnika Marka Lipskiego (Mazury)

Rozkosz pustelnika
Rozkosz pustelnika

Sposób przygotowania:

  • Mąkę przesiewamy do miski.
    • Dodajemy cukier puder, odrobinę soli morskiej oraz pokrojone na kawałki zimne masło.
      • Miksujemy do czasu, aż powstanie drobna kruszonka
        • Do zmiksowanej masy wlewamy zimną wodę.
          • Mieszamy, aby powstało gładkie ciasto.
            • Z ciasta tworzymy kulę, którą spłaszczamy i wkładamy do lodówki na około 45 minut.
              • Owoce mieszamy z gałką muszkatołową, cynamonem i ekstraktem migdałowym.
                • Formę na tatrę o średnicy 23-24 cm smarujemy grubo masłem.
                  • Schłodzone ciasto dzieli na dwie równe części.
                    • Rozwałkowujemy pierwszą część ciasta, podsypując w razie potrzeby mąką.
                      • Rozwałkowanym ciastem wykładamy spód i boki formy.
                        • Drugą część ciasta także rozwałkowujemy i wycinamy paski.
                          • Na ciasto znajdujące się w formie wykładamy owoce.
                            • Na wierzchu układamy paski z drugiej części ciasta.
                              • Ciasto pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 50 minut.
                                • Deser podajemy z lodami śmietankowymi.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości