Rozterki Ojca Chrzestnego Patrycji Pryjomskiej (Warszawa)

Rozterki Ojca Chrzestnego
Rozterki Ojca Chrzestnego

Sposób przygotowania:

● Buraka obieramy, gotujemy i kroimy na cienkie plastry.

● Plastry z buraka układamy na talerzu.

● Na wierzch kruszymy miękki ser kozi.

● Figi kroimy na ćwiartki.

● Każdą ćwiartkę owijamy plastrem szynki parmeńskiej.

● Ser halloumi kroimy w kostkę.

● Na patyki do szaszłyków nadziewamy na zmianę figi w szynce i ser halloumi.

● Szaszłyki posypujemy startą skórką cytryny.

● Grillujemy na patelni do czasu, aż ser się zarumieni, a figi będą miękkie.

● Ocet balsamiczny, oliwę i miód łączymy i dokładnie mieszamy.

● Szaszłyki podajemy na liściach rukoli i polewamy sosem balsamiczno-miodowym.

● Bagietkę kroimy ukośnie na kromki.

● Pomidory kroimy w kostkę.

● Pokrojone pomidory łączymy z bazylią, solą, czosnkiem i oliwą z oliwek.

● Kromki bagietki smarujemy masłem czosnkowym

● Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200°C przez 2 minuty.

Na zapieczone kromki nakładamy pomidory, skraplamy oliwą i posypujemy startym parmezanem.

podziel się:

Pozostałe wiadomości