Twardziel z bezludnej wyspy Sebastiana Bolka (Śląsk)

Twardziel z bezludnej wyspy
Twardziel z bezludnej wyspy

Sposób przygotowania:

  • Obrane i pokrojone banany miksujemy z mleczkiem kokosowym
    • Powstałą masę przekładamy do płaskiego naczynia i wkładamy do zamrażalnika
      • Herbatniki kruszymy i łączymy z roztopionym masłem
        • Powstałą masę przekładamy do formy do tarty i ugniatamy, aby powstał spód
          • Mase z herbatników wkładamy do lodówki, aby się schłodziła
            • Roztapiamy czekoladę w misce w kąpieli wodnej
              • Do ciepłej czekolady dodajemy śmietankę i mieszamy, aż powstanie jednolita masa
                • Masę czekoladową pozostawiamy do wystygnięcia
                  • Wcześniej przygotowany spód z herbatników przykrywamy masą czekoladową i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia
                    • Podajemy pokrojone w trójkątne kawałki
                      • Obok kładziemy dwie gałki sorbetu bananowo-kokosowego
                        • Przyozdabiamy listkami mięty i malinami
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości