Yaki? Norweski! Roberta Podsiadły (Kielce)

Yaki? Norweski!
Yaki? Norweski!

Sposób przygotowania:

  • Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
    • Kroimy na cztery równe kawałki.
      • Do dużej miski wlewamy marynatę Teriyaki.
        • Do marynaty dodajemy obrany i starty imbir, posiekany czosnek, sok z limonek, posiekaną papryczkę, miód i pieprz.
          • Dokładnie mieszamy
            • Łososia wkładamy do marynaty i odstawiamy na 2 godziny w chłodne miejsce.
              • Szparagi myjemy i odłamujemy dolne końcówki
                • Oczyszczone szparagi wstawiamy w pionie do garnka z lekko osoloną wodą
                  • Gotujemy około 10 minut.
                    • Marnowanego łososia wyjmujemy z naczynia i układamy skóra do dołu w rękawie z folii aluminiowej posmarowanej oliwą.
                      • Zamykamy szczelnie folię i wstawiamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika na ok. 25 minut.
                        • Marynatę odcedzamy przez drobne sito.
                          • Płyn redukujemy przez delikatne podgrzewanie i mieszanie.
                            • Łososia wyjmujemy z piekarnika i rumienimy przez chwilę z obu stron na patelni.
                              • Na talerzu układamy szparagi.
                                • Na szparagach kładziemy łososia.
                                  • Danie polewamy zredukowanym sosem i posypujemy sezamem.
                                    podziel się:

                                    Pozostałe wiadomości