Zdrowo nadziani Dagmary Skalskiej (Śląsk)

Zdrowo nadziani
Zdrowo nadziani

Ciasto - Sposób przygotowania:

  • Do mąki dodajemy żółtko, wodę oraz sól i ugniatamy
    • W trakcie ugniatania dodajemy oliwę z oliwek w takiej ilości, aby ciasto uzyskało konsystencję plasteliny
      • Rozwałkowujemy placek grubości 2mm i wycinamy kółka za pomocą szklanki
        • Wypełniamy farszem
          • Gotujemy 3 minuty, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła ghee
            • Pierogi podawaj z podsmażoną cebulką.

              Nadzienia:

              Kasza jaglana i brokuły

              Sposób przygotowania:

              • Kaszę jaglaną moczymy w zimnej wodzie z dwoma łyżkami octu winnego przez 3-4 godziny przed ugotowaniem
                • Następnie płuczemy i wrzucamy do gotującej się osolonej wody
                  • Kaszę gotujemy 15 minut pod przykryciem.
                    • Gotujemy brokuły
                      • Cebulę smażymy na maśle ghee.
                        • Warzywa mieszamy z kaszą jaglaną z kurkumą
                          • Solimy do smaku

                            Bób i kasza gryczana

                            Sposób przygotowania:

                            • Płuczemy kaszę gryczaną i wrzucamy do 250ml gotującej się osolonej wody
                              • Kaszę gotujemy przez 15-20 minut pod przykryciem
                                • Ugotowany i obrany bób miksujemy przy użyciu blendera
                                  • Mieszamy z kaszą gryczaną i startym parmezanem
                                    • Masę podsmażamy na maśle ghee
                                      • Dodajemy sól do smaku

                                        Szpinak i orzechy brazylijskie

                                        Sposób przygotowania:

                                        • Szpinak myjemy i kroimy
                                          • W garnku podsmażamy na maśle ghee czosnek przeciśnięty przez praskę
                                            • Dodaj szpinak ze szczyptą soli i gotuj do miękkości (5-10 minut)
                                              • Na koniec dodajemy zmielone orzechy

                                                Soczewica i suszone pomidory

                                                Sposób przygotowania:

                                                • Soczewicę moczymy przez noc w zimnej wodzie z dodatkiem dwóch łyżeczek octu
                                                  • Po namoczeniu płuczemy zimną wodą
                                                    • Gotujemy w wodzie z dodatkiem kminu w proporcji 1:3 (szklanka soczewicy na trzy szklanki wody)
                                                      • Gdy w garnku pojawi się piana zdejmujemy ją łyżką
                                                        • Gotuj bez przykrycia 15-20 minut.
                                                          • Pod koniec gotowania dodajemy sól
                                                            • Ugotowaną soczewicę miksujemy z dodatkiem pokrojonych suszonych pomidorów i ziół
                                                              • Masę smażymy na patelni z dodatkiem masła ghee oraz zmielonego sezamu

                                                                Ruskie

                                                                Sposób przygotowania:

                                                                • Ugotowane ziemniaki ugniatamy z dodatkiem masła ghee
                                                                  • Mieszamy z ugniecionym twarogiem i podsmażoną cebulą
                                                                    • Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
                                                                      podziel się:

                                                                      Pozostałe wiadomości