Sposób przygotowania:
- Szpinak rozmrażamy, dokładnie odsączamy z wody i miksujemy.
- Jajka ubijamy na gładką masę z erytrytolem.
- Stopniowo wlewamy cienką strużką olej, dalej miksując.
- Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do wypieków.
- Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 180°C około 60 minut. Po wystudzeniu, obcinamy nożem wierzch ciasta (na wysokości około 2/3 ciasta)Obcięte ciasto rozdrabniamy a spód kropimy cytryną.Ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno, dodając cukier puder.Tężejącą galaretkę i mascarpone dodajemy do kremówki i szybko miksujemy do połączenia się składników.Masę wykładamy na ciasto, posypujemy pokruszonym ciastem.Wierzch dekorujemy pestkami granatu.
- Wierzch dekorujemy pestkami granatu.
podziel się: