Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kolorowa marynata

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

zielona fasolka szparagowa 0,7 kg
papryka czerwona 3 sztuki
żółta papryka 2 sztuki
czosnek 2 główki
woda 8 szklanek
cukier 5 łyżek
sól 1 łyżka
oliwa 4 łyżeczki
ziele angielskie 12 sztuk
Gorczyca biała cała Prymat 2 łyżki
tymianek 4 gałązki
dynia 30 dkg
Liść laurowy suszony Prymat 8 sztuk
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 12 sztuk
ocet 2,5 szklanki
ogórki 0,5 małe

Przepis i sposób przygotowania na: Kolorowa marynata

Fasolkę i obierz. Usuń gniazda nasienne z papryk. Strąki przekrój na ćwiartki. Obierz czosnek, dynię pokrój w kostkę, umyj ogórki (większe można nakłuć widelcem). Przygotuj warzywa do marynowania: fasolkę szparagową ugotuj na półtwardo (ok. 5 - 6 minut), dynię i paprykę zblanszuj w gorącej wodzie (wystarczy 1-2 minuty). Następnie wszystkie warzywa wystudź. Do słoika włóż warzywa. Fasolki i kawałki papryki ustaw pionowo, dymię możesz dać na dno słoika, wrzuć ząbki czosnku, na wierzch włóż ogórki. Przygotuj marynatę: wodę zagotuj z solą i cukrem, zdejmij z palnika, wlej ocet. Do słoików włóż po gałązce tymianku, po 2 liście laurowe, po 3 ziela angielskiego i pieprzu, po pół łyżki gorczycy. Zalej gorącą marynatą. Dodaj łyżeczkę oliwy, zakręć. Ustaw słoiki w garnku wyłożonym lnianą ściereczką. Wlej gorącą wodę, pasteryzuj przez 15 minut. Odwróć do góry dnem. Wystudź.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 11.02.2012 15:25
ja również :)
RenataZ-et 20.09.2010 10:51
Bardzo ciekawa marynata, na pewno skorzystam z przepisu
Margo1 19.09.2010 12:54
Tak ,też tak myślę
mikrusiak 19.09.2010 12:49
takie marynatki to ja lubie...może wypróbuje przepis...brzmi zachecajaco:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak