Przepis i sposób przygotowania na: Marcepanowiec
15 dag margaryny
80 dag tłustego sera
6 jajek
1,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa makowa:
4 jajka
25 dag maku
4 łyżki mąki
35 dag cukru
7 dag margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka kropli olejku migdałowego
Polewa czekoladowa
Żółtka z cukrem utrzeć na gładką masę, dodawać stopniowo ser, a potem roztopioną margarynę. Utrzeć na puszystą masę i dodać pianę z białek. Na koniec wsypać mąkę i proszek.
Do maku dodawać kolejno żółtka utarte z cukrem, mąkę z proszkiem, roztopioną margarynę oraz ubitą pianę z białek.
Piec ok 50 minut.